Ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Γαύδο τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται τις τελευταίες 10 μέρες στο νησί. Ο γιατρός του περιφερειακού ιατρείου Γαύδου, Β. Αμβροσιάδης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι καθημερινά νοσούν περίπου 20 με 30 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόπερσι δεν υπήρχε κανένα τέτοιο πρόβλημα και πέρσι κρούσματα είχαν καταγραφεί νωρίτερα, τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, φέτος η εμφάνιση της γαστρεντερίτιδας τον Αύγουστο είναι πολύ πιο σοβαρή και με μεγαλύτερη ένταση.

Πού οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Τα δεκάδες κρούσματα καθημερινά εικάζεται πως μπορεί να προέρχονται από μολυσμένο νερό στο δίκτυο ύδρευσης της Γαύδου, εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος και της ύπαρξης βόθρων.

«Υπάρχει μία υποψία ότι οι βόθροι επικοινωνούν με τα πηγάδια και το καλοκαίρι που η στάθμη τους ανεβαίνει, δημιουργείται αυτό το πρόβλημα» είπε ο κ. Αμβροσιάδης.

Από τη Γαύδο έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, ενώ στο νησί αναμένεται κλιμάκιο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να εντοπιστούν τα αίτια.