Στην Πεντέλη θα βρεθεί σήμερα (20/8) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προεδρεύσει σύσκεψης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής.

Στο κλιμάκιο που θα μεταβεί στην Πεντέλη θα συμμετέχουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Πολιτικης προστασίας, Οικονομικών, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν.

Στη σύσκεψη θα γίνει παρουσίαση των καμένων εκτάσεων, των καθαρισμένων και ακαθάριστων οικοπέδων καθώς και των αυτοψιών σε καμένα κτίρια, με το βάρος να δίνεται στην αποζημίωση των πληγέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες ό,τι ανακοινωθεί θα συνοδεύεται από χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Εν τω μεταξύ χθες (19/8) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με τις αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής.

Ελέγχθηκαν 277 κτίρια και προέκυψε πως συνολικά 146 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες (55 «κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες (91 «κίτρινες»).

Έκτακτη χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ στους 8 πυρόπληκτους δήμους

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην άμεση επιχορήγηση των οκτώ δήμων της Αττικής που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου.

Ειδικότερα, για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, ο υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου, και τους δημάρχους της περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής, ενέκρινε την κατεπείγουσα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4.700.000 ευρώ.