Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαζε «υγρό πυρ» με την κυβέρνηση για την πισίνα του εξοχικού του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες, η Ζωρζέτα Λάλη τάραζε τα -σχετικώς ήρεμα για την ώρα- νερά της Κουμουνδούρου.

Μολονότι η δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να καταλάβει την «ορφανή» έδρα του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου, αν οι τέσσερις επιλαχόντες που προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν την πρόσκληση, απλώς επιβεβαίωσε τα όσα είχε διαμηνύσει τον Μάρτιο, η άτεγκτη στάση της την επανέφερε στην επικαιρότητα. Ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν εν τέλει οι Τσαπανίδου, Καλογήρου, Λειβαδάρου και Τσακρής, η διακεκριμένη νομικός είναι αυτή που δεδομένα δεν θα επιτρέψει στον Στέφανο Κασσελάκη να εισέλθει στη Βουλή και ν’ αποκτήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θέση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι ας πιέζεται περί του αντιθέτου, καταγγέλλοντας ακόμη και εις βάρος της απειλές.

Απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη

Η Ζωρζέτα Λάλη, ως επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, είχε τοποθετηθεί στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας για τις εθνικές εκλογές του 2023. Βρισκόταν δηλαδή πριν ακριβώς από τον Στέφανο Κασσελάκη που ήταν ο ένατος της λίστας.

Το γιατί ήταν και παραμένει ανυποχώρητη εντοπίζεται στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια είχε στηρίξει ανοικτά την Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υποψηφιότητα του αμερικανοθρεμμένου πολιτικού ως «κενή πολιτικού περιεχομένου». Μετά δε το αποτέλεσμα της κάλπης διαχώρισε εντελώς τη θέση της, κάνοντας λόγο για μια «θλιβερή μέρα» δεδομένου πως το μέλλον του κόμματος προβλεπόταν αβέβαιο.

Η τεράστια απόσταση από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων από το γεγονός πως είχε ήδη εκφράσει την απόφασή της να αποχωρήσει από το κόμμα πριν από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο President και τη μαζική έξοδο της «Ομπρέλας»!

Πλέον η Ζωρζέτα Λάλη ταυτίζεται με τη Νέα Αριστερά, την οποία επέλεξε να εμπιστευτεί στις Ευρωεκλογές. Γίνεται ς εκ τούτου εύλογα κατανοητός ο λόγος που δεν πρόκειται να παραχωρήσει τη θέση της σε περίπτωση που έρθει η σειρά της. Θα είναι το δωδέκατο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της.

Ποια είναι η Ζωρζέτα Λάλη

Πάντως η επιλογή της κ. Λάλη από τον Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν είχε γίνει τυχαία. Από το 2021 είχε επιλεγεί να παρέχει τις γνώσεις, την εμπειρία και τις συμβουλές της στον πρώην πρωθυπουργό με στόχο, όπως διέρρεαν τότε κύκλοι της Κουμουνδούρου, να βελτιωθεί η συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η περίοδος που πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα είχε βρεθεί επίσης ο γιατρός και καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Με πρώτο πτυχίο από τη Νομική Αθηνών και μεταπτυχιακό επί του Ευρωπαϊκό και Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργο, η Ζωρζέτα Λάλη αποτέλεσε επί δεκαετίες ένα από τα ακλόνητα στελέχη στην Κομισιόν. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε συνολικά από το 1981 ως το 2016. Στη διάρκεια αυτών των 35 ετών άρχισε από χαμηλά κι ακολούθως θήτευσε σε μια σειρά από διευθυντικές και ανώτερες θέσεις διαφορετικών τομέων (καταναλωτικά αγαθά, θαλάσσιες μεταφορές, ενέργεια, καινοτομία).

Επί μία τριετία (1989-1992) συνεργάστηκε στενά και με την τότε Ελληνίδα επίτροπο, πρώτη γυναίκα στο αξίωμα, Βάσω Παπανδρέου.

Η Ζωρζέτα Λάλη διετέλεσε επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ, κατά την τριετία 2001-2004, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν προκειμένου να αναλάβει στα σπάργανα και να οργανώσει αυτό το ιδιαίτερο «χαρτοφυλάκιο».

Η Task Force σε καιρό μνημονίων

Ευρύτερα γνωστή έγινε όταν επιλέχθηκε να είναι η επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Task Force που είχε συσταθεί την εποχή των μνημονίων (2011). Παρουσιαζόταν τότε ως ο φορέας που θα παρείχε την απαιτούμενη τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διορθωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε ήδη επιβάλει η τρόικα. Επί της ουσίας επρόκειτο για την ομάδα που επόπτευε τα πάντα εντός των συνόρων, κυρίως δε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Η Ελληνίδα νομικός και παράγοντας, που παρέμεινε στην ίδια θέση μέχρι το 2015, έδινε απευθείας αναφορά στον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ, τον υπεύθυνο υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά η κ. Λάλη πέρασε ένα χρόνο (2015-16) ως υπότροφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι και ειδική σύμβουλος στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής.

Όταν μίλησε με τον Στέφανο Κασσελάκη

Με τον Στέφανο Κασσελάκη η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας ήρθε σε τηλεφωνική επαφή αφότου τον Μάρτιο του 2024 έγινε γνωστό ότι ο Όθωνας Ηλιόπουλος σκέφτεται να παραιτηθεί. Ούτε τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εισπράξει την απάντηση που θα ήθελε δεδομένου πως η Ζωρζέτα Λάλη τον ενημέρωσε πως θα κάνει χρήση του δικαιώματος κατάληψης μιας κενή έδρας που δυνητικά θα προέκυπτε από το ψηφοδέλτο Επικρατείας.

Ό,τι δηλαδή άκουσε ξανά, δια της πλαγίας αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκασμένος πια να ψάχνει αλλού τη «κερκόπορτα» που θα τον βάλει στο Κοινοβούλιο.