Οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν πια τα συστήματα που προτιμούν οι περισσότεροι. Είτε εργάζεσαι σταθερά στο γραφείο, είτε ακολουθείς ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, όταν έρθει η ώρα επιλογής νέου PC, το πιθανότερο είναι πως αργά ή γρήγορα θα καταλήξεις στα laptops -και δεν σε αδικούμε. Είναι συμπαγή, μεταφέρονται εύκολα, ενσωματώνουν κορυφαία χαρακτηριστικά και μπορούν να σου χαρίσουν ακατάπαυστη παραγωγικότητα. Φτάνει φυσικά να τα πλαισιώσεις με τα κατάλληλα αξεσουάρ. Ποια είναι αυτά; Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά σε 4+2 περιπτώσεις που καλό θα ήταν να βρίσκονται στο… οπλοστάσιό σου;

Ασύρματο ποντίκι

Πιθανότατα η πιο εύκολη επιλογή και συνάμα το αξεσουάρ που οφείλεις να προμηθευτείς μαζί με το laptop σου. Ναι, το PC σου ενσωματώνει touchpad που πρακτικά κάνει την ίδια δουλειά με ένα ποντίκι, μόνο που το τελευταίο θα σου προσφέρει μία πολύ πιο άνετη, σβέλτη και οικεία εμπειρία χρήσης. Κατά την επιλογή ποντικιού, πρόσεξε αυτό στο οποίο θα καταλήξεις να είναι ασύρματο, αφ’ ενός για να έχεις ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και αφ’ ετέρου για να μη μπλέκεις με καλώδια. Το touchpad παραμένει μία εξαιρετική backup επιλογή και μάλιστα, θα σου προτείναμε να εξετάσεις την πιθανότητα χρήσης και των δύο -αφού π.χ. μπορείς να εκτελέσεις μικρές και γρήγορες κινήσεις στο touchpad με τους αντίχειρές σου.

Εργονομικό πληκτρολόγιο

Ίσως να αναρωτιέσαι για ποιον λόγο θα πρέπει να αγοράσεις και δεύτερο πληκτρολόγιο, όταν οι κατασκευαστές laptops έχουν κάνει σπουδαία πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια. Θα σου πούμε. Επιλέγοντας ο ίδιος πληκτρολόγιο (χωρίς να αναγκάζεσαι να βολευτείς με αυτό του φορητού), έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις σε ένα που θα σε καλύψει απολύτως. Σε ένα μοντέλο του τύπου που θες, με την κατάλληλη απόσταση πλήκτρων, την επιθυμητή απόσταση διαδρομής και το ιδανικό design επιφάνειας των πλήκτρων. Ένα εργονομικό πληκτρολόγιο μπορεί να μοιάζει περιττό, όμως σε βάθος χρόνου θα κάνει πλήρη απόσβεση των χρημάτων που θα δαπανήσεις για αυτό.

Εξωτερικός δίσκος

Τη σήμερον ημέρα, τα πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με backup και αποθήκευση δεδομένων ανεβαίνουν στο cloud. Δεν είναι δεδομένο όμως πως πάντα θα έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ακόμα κι αν έχεις, ότι αυτή θα είναι αρκετά γρήγορη ώστε να μπορείς  να ανεβοκατεβάσεις δεδομένα στον επιθυμητό χρόνο. Ένας εξωτερικός δίσκος λοιπόν θα σε σώσει σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που θες να έχεις πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα σου no matter what. Τα μεγέθη των μοντέλων που θα βρεις στην αγορά είναι πια εξωφρενικά μικρά, οι χωρητικότητες μετριούνται σε TB ενώ οι τιμές τους είναι εξαιρετικά προσιτές.

Δεύτερη οθόνη

Μία δεύτερη οθόνη δεν είναι -προφανώς- αξεσουάρ που θα μπορείς να έχεις μαζί σου ενώ βρίσκεσαι εκτός σπιτιού/γραφείου. Για την ακρίβεια δεν είναι καν αξεσουάρ αλλά περιφερειακό. Κι όμως να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για την αγορά που θα ωφελήσει όσο καμία άλλη την παραγωγικότητά σου. Επεκτείνοντας την οθόνη σου, θα έχεις στη διάθεσή σου μία εκτεταμένη επιφάνεια εργασίας που θα κάνει το multitasking πολύ πιο εύκολο, επιτρέποντάς σου να δουλεύεις ταχύτερα. Σκέψου πόσο πιο άνετη θα γίνει η ζωή σου αν έχεις π.χ. στη μία οθόνη το inbox και τα messaging apps και στην άλλη τα λοιπά προγράμματα που χρησιμοποιείς.

USB hub

Καλά όλα τα παραπάνω, όμως για μια στιγμή: σαν πολλές συσκευές δεν μαζεύονται; Η αλήθεια είναι πως ένα laptop δεν προσφέρει τις επιλογές συνδεσιμότητας (βλ. θύρες I/O) ενός desktop. Για την ακρίβεια, αν διαθέτεις μοντέλο 14 ιντσών και κάτω, το πιθανότερο είναι πως στη διάθεσή σου θα βρίσκονται δύο, το πολύ τρεις θύρες USB. Ως εκ τούτου, αργά ή γρήγορα θα χρειαστείς ένα USB hub το οποίο θα σου ανοίξει διάπλατα τους δρόμους για να συνδέσεις στο laptop σου τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι. Βεβαιώσου μόνο ότι η θύρα που θα συνδέσεις το hub μπορεί να «σηκώσει» ό,τι συνδέσεις σε αυτό.

Docking station

Αν πάλι οι απαιτήσεις σου ως προς τη συνδεσιμότητα δεν καλύπτονται με ένα απλό USB hub και συν τοις άλλοις συνηθίζεις να εργάζεσαι κυρίως από έναν χώρο όπως για παράδειγμα το σπίτι ή το γραφείο, τότε ενδεχομένως να αξίζει να εξετάσεις την αγορά ενός docking station. Ουσιαστικά μιλάμε για τη συσκευή που θα χαρίσει στο φορητό σου σύστημα τη συνδεσιμότητα ενός desktop, επιτρέποντάς σου να το πλαισιώσεις με ό,τι αξεσουάρ και περιφερειακό θες και χρειάζεσαι. Καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και θα σου δώσει αξεπέραστη άνεση και άνευ προηγουμένου παραγωγικότητα.