Oscars 2025: Τι απαντά το ΥΠΠΟ για το «φιάσκο» της ελληνικής υποψηφιότητας

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας εξέδωσε επίσημη επιστολή - απάντηση στα ερωτήματα της ΕΑΚ και των σωματείων ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ και PACT σχετικά με την αντικατάσταση από το ΥΠΠΟ της επιτροπής γνωμοδότησης για την ελληνική υποψηφιότητα στο Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Τη δική του επίσημη απάντηση έδωσε με σχετική επιστολή προς την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τα κινηματογραφικά σωματεία ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ και PACT, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε και τα σχετικά ερωτήματα των εν λόγω σωματείων σχετικά με την ξαφνική ανάκληση της πρόσκλησης συμμετοχής, η οποία εστάλη από το υπουργείο προς τέσσερις επαγγελματίες του χώρου προκειμένου να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Γνωμοδότησης για την επιλογή της ελληνικής ταινίας για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού, πριν από την 13η Αυγούστου, την επίμαχη ημερομηνία, δηλαδή, στην οποία αντικαταστάθηκαν αιφνιδίως τα μέλη της επιτροπής γνωμοδότησης που είχαν αρχικά προσκληθεί, δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι «η επιλογή των μελών της επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους συγκροτήθηκε από πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής στον ίδιο το θεσμό». Όσο για το θέμα της ανάκλησης της πρόσκλησης μέσω email με τη δικαιολογία της «εκ παραδρομής» της δήθεν απόφασης, σημειώνεται ότι «έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ.»

Ολόκληρη η επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, παγίως, αντιμετωπίζει με διαφάνεια και σοβαρότητα τον ύψιστο θεσμό στον χώρο του κινηματογράφου, των βραβείων OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Αναφορικά με την επιστολή σας και τα ερωτήματά σας, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την σύσταση της επιτροπής για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας, σας ενημερώνουμε:

Το ΥΠΠΟ έχει στην αρμοδιότητά του την επιλογή και συγκρότηση της επιτροπής, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις ανάλογες διαγωνιστικές διαδικασίες και μάλιστα, με υψηλού επιπέδου, εκπροσωπήσεις. Το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής.

Πριν από την 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ , με μία απλή σας αναζήτηση. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η επιλογή των μελών της επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους συγκροτήθηκε από πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής στον ίδιο το θεσμό. Έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας και της επιλογής της πλέον κατάλληλης ταινίας να εκπροσωπήσει την χώρα μας.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της «εκ παραδρομής» της δήθεν απόφασης, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.