5 το πρωί: «Φως» για εκεχειρία στη Γάζα – «Όχι» από Πούτιν σε διαπραγματεύσεις – Εφιαλτικά σενάρια για τα όρια συνταξιοδότησης

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την κατάπαυση πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων. Με τον Νετανιάχου να έχει αποδεχθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον, ο Μπλίνκεν κάλεσε την Χαμάς να πράξει το ίδιο.

1

Αισιοδοξία για εκεχειρία στη Γάζα από τον Λευκό Οίκο

2

Η Ρωσία φρενάρει τις συνομιλίες με την Ουκρανία

  • Οι διαπραγματεύσεις: Η επίθεση στο Κουρσκ εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας, Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά από την επίθεση στην περιοχή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν αποσύρει τις ειρηνευτικές προτάσεις που είχε κάνει πριν τη διεξαγωγή της επίθεσης. Από την πλευρά του και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
  • Οι αξιώσεις: Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως η Ρωσία θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία για δύο λόγους. Αφενός αν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αφετέρου αν παραδώσει και τις τέσσερις περιφέρειες που διεκδικεί η Μόσχα. Τις αξιώσεις αυτές απέρριψε το Κίεβο λέγοντας πως ισοδυναμούν με παράδοση.
  • Η επίθεση: Από τότε βέβαια έχει μεσολαβήσει η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στο γόητρό της.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Βυθίστηκε ιστιοφόρο στο Παλέρμο - Αγνοείται ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας»

  • Το ναυάγιο: Ένας νεκρός και έξι αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο του ιστιοφόρου γιοτ Bayesian, ανοικτά του Παλέρμο της Σικελίας.
  • Τα αίτια: Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το γιοτ βυθίστηκε λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή του Παλέρμο. Στο σκάφος επέβαιναν 22 άτομα -πολλοί Βρετανοί- και 15 έχουν διασωθεί από την ακτοφυλακή και την πυροσβεστική, ανάμεσά τους και ένα παιδί ενός έτους.
  • Ο αγνοούμενος: Ο Μάικ Λιντς (Mike Lynch), γκουρού της τεχνολογίας και εκατομμυριούχος από τις πωλήσεις προϊόντων λογισμικού, είναι μεταξύ των αγνοουμένων. Πρόκειται, αναφέρει ο Guardian, για ένα από τα λίγα παραδείγματα επιχειρηματία στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημιούργησε μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς να τον αποκαλούν ως τον Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας.
4

Φωτιά στα όρια συνταξιοδότησης βάζει το δημογραφικό 

  • Πιέζει το δημογραφικό: Τα μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα επανήλθαν στην επικαιρότητα με την πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία περιγράφεται στην αντίστοιχη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες γεννήσεις και τη γήρανση του πληθυσμού, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
  • Πόσο υγιές είναι το ασφαλιστικό σύστημα; Ενδεικτική του μεγέθους του δημογραφικού προβλήματος είναι η αναλογία συνταξιούχων – εργαζομένων, που δείχνει και την «υγεία» ενός ασφαλιστικού συστήματος. Η φυσιολογική – υγιής αναλογία είναι 1 συνταξιούχος προς 4 εργαζομένους.Σήμερα είναι 1 συνταξιούχος προς 1,66 εργαζομένους και σε 15 χρόνια θα υποχωρήσει στους 1,25 εργαζομένους. Το 2040 σε κάθε 100 συνταξιούχους θα αναλογούν μόνο 125 ασφαλισμένοι για να πληρώνουν τις συντάξεις τους.
  • Πόσο μπορεί να αυξηθεί το όριο; Η έκθεση αναφέρει για τη χώρα μας το ενδεχόμενο η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης να αυξηθεί στα 67,5 έτη από τα 62 έτη που είναι σήμερα – με 40 έτη ασφάλισης. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι το 2030 προτείνεται η αύξηση του σημερινού ορίου του 62ου έτους της ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης στα 63,5 έτη. Ταυτοχρόνως το γενικό όριο ηλικίας, που σήμερα είναι στα 67 έτη, ενδέχεται να φτάσει στα 68,5 έτη το 2030 και τα 72,5 έτη το 2070.
5

Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική

  • «Λουκέτο» στην κατασκήνωση: Με απόφαση της Περιφέρειας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, όπου έχασε τη ζωή του ένα κορίτσι 8 ετών από πνιγμό. Υπενθυμίζεται πως οι δύο πισίνες είχαν «σφραγιστεί» από την πρώτη στιγμή καθώς είχαν διαπιστωθεί παραλείψεις, ωστόσο η κατασκήνωση μέχρι πρότινος λειτουργούσε κανονικά.
  • Οι παραλείψεις: Η κατασκήνωση, στην άδεια λειτουργίας για τις δύο πισίνες, είχε συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες όμως δεν τήρησε, όπως διαπίστωσε ο διορισμένος πραγματογνώμονας απο την Εισαγγελία Χαλκιδικής. Βάση αυτής της άδειας στην πρώτη πισίνα θα έπρεπε να υπάρχουν δύο σωσίβια και ένας γάντζος διάσωσης. Στη δεύτερη πισίνα θα έπρεπε να υπάρχουν δύο σωσίβια και ένα κοντάρι. Τι βρήκε ο διορισμένος πραγματογνώμονας; Κανένα σωσίβιο στη μεγάλη πισίνα και κανένα κοντάρι.
  • Εν αναμονή των νέων καταθέσεων: «Φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις των παιδιών που βρίσκονταν στην κατασκήνωση, όταν το 8χρονο κοριτσάκι πνίγηκε στην πισίνα. Τα παιδιά αναμένεται να εξεταστούν από το Τμήμα Ανηλίκων Θεσσαλονίκης μετά από συνεννόηση των αστυνομικών με τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει καταθέσει η μεγαλύτερη αδελφή της 8χρονης παρουσία ψυχολόγου, όπως και όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στον ίδιο κοιτώνα με την 8χρονη.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.