Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα ταξιδέψει στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα, λίγες εβδομάδες μετά το πρώτο του ταξίδι στη Μόσχα, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας.
Η επικείμενη επίσκεψή του στην Ουκρανία – επίσης η πρώτη του από την έναρξη του πολέμου – έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου προωθούνται περαιτέρω στο ρωσικό έδαφος σε μια στρατιωτική επίθεση-σοκ που εξέπληξε ακόμη και τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου. Ταυτόχρονα, η Ρωσία εισβάλει στα ενδότερα της Ουκρανίας σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου.
Ο Μόντι έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, χωρίς να καταδικάσει την αεροπορική εκστρατεία της Ρωσίας ή να καταγγείλει την χερσαία εισβολή. Η Ινδία έχει επίσης απέχει από όλα τα ψηφίσματα για την Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ινδία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το Κρεμλίνο για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της και έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση, δίνοντας στο έθνος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μια σημαντική οικονομική σανίδα σωτηρίας, καθώς αντιμετωπίζει την απομόνωση από τη Δύση. Ο Μόντι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 23 Αυγούστου μετά από πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.
Τι αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας
«Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι στην Ουκρανία θα δώσει την ευκαιρία να διεξαχθούν συζητήσεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων», δήλωσε η γραμματέας του υπουργείου για τη Δύση, Tanmaya Lal, σε ενημέρωση.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ινδία «διατήρησε μια πολύ σαφή και συνεπή θέση ότι η διπλωματία και ο διάλογος μπορούν να επιλύσουν αυτή τη σύγκρουση». Είπε ότι η «διαρκής ειρήνη» μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.Το ταξίδι του Μόντι θα περιλαμβάνει επίσης μια επίσκεψη στην Πολωνία στις 21-22 Αυγούστου – η πρώτη από έναν Ινδό πρωθυπουργό εδώ και 45 χρόνια, δήλωσε το υπουργείο.
Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Μόντι στον Πούτιν τον Ιούλιο, σημάδι πως τα δύο έθνη παραμένουν κοντά. Εικόνες και βίντεο έδειξαν τους δύο ηγέτες να αγκαλιάζονται, να συνομιλούν πίνοντας τσάι, να κάνουν βόλτες με ένα ηλεκτρικό όχημα και να παρακολουθούν μια επίδειξη αλόγων.
Σημειώνεται πως η Ινδία απείχε από ψήφισμα του ΟΗΕ με θέμα την προσάρτηση των Ουκρανικών επαρχιών στη Ρωσία.
Η καταδίκη της συνάντησης Μόντι-Πούτιν και η θέση του Μόντι
Ο Ζελένσκι καταδίκασε τη συνάντηση που συνέπεσε με μια θρασύτατη επίθεση σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και ένα θανατηφόρο χτύπημα σε νοσοκομείο για παιδιά. Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπεις τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιμοσταγή εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα μια τέτοια μέρα».
Ο Μόντι δεν αναφέρθηκε άμεσα στα χτυπήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, αλλά δήλωσε ότι οι λύσεις στις συγκρούσεις είναι απίθανο να έρθουν μέσω του πολέμου, αλλά μάλλον μέσω της ειρήνης και του διαλόγου. Τα σχόλια αυτά φάνηκε να είναι τα πιο επικριτικά του σχόλια μέχρι σήμερα κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είτε πρόκειται για σύγκρουση, είτε για πόλεμο είτε για τρομοκρατία, κάθε άνθρωπος που πιστεύει στην ανθρωπότητα προβληματίζεται όταν υπάρχουν θάνατοι, ειδικά όταν πεθαίνουν αθώα παιδιά», δήλωσε ο Μόντι ενώ καθόταν δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο.
«Ως φίλος, πάντα έλεγα ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη για την ευημερία των μελλοντικών γενεών, αλλά γνωρίζω επίσης ότι στο πεδίο της μάχης, οι λύσεις δεν είναι εύκολο να βρεθούν ανάμεσα σε όπλα, βόμβες και σφαίρες. Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.
Από όσα υπονοούνται από το δημοσίευμα του αμερικανικού CNN ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα ήθελε από τον Ναρέντρα Μόντι να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός ή την οριστική λήξη του πολέμου. Η Ινδία, φανερά, τίθεται εναντίον κάθε πολέμου, όμως πρακτικά λαμβάνει μέρος αν υπάρχει συμφέρον.