Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες πνιγμού της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, με την προανακριτική έρευνα να είναι σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ οι υπεύθυνοι έστειλαν ένα λιτό μήνυμα στους γονείς του κοριτσιού. «Εχθές έστειλαν ένα μήνυμα, ότι συμπαρίστανται. Συμπαρίστανται στον πόνο μας, τίποτα άλλο» είπε στο OPEN ο παππούς της, Άγγελος Καζάζης.

Η οργή των συγγενών ωστόσο ξεχειλίζει καθώς μέχρι σήμερα θεωρούν πως δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας στην κατασκήνωση και για το πώς το 8χρονο κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό στην πισίνα.

«Θα κινηθούμε νομικά. Έχουμε ανθρώπους δικούς μας που θα κινηθούν νομικά. Σήμερα ήταν το δικό μας το παιδί. Αύριο μπορεί να είναι κάποιο άλλο παιδί» ανέφερε ο Άγγελος Καζάζης, παππούς της 8χρονης.

Τα δύο ερωτήματα

Ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης, μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στην υπόθεση.

«Το γεγονός της 8χρονης στη Χαλκιδική είναι όντως πάρα πολύ συνταρακτικό και για την οικογένεια αλλά και για όλους μας, εμάς και σαν γονείς και σαν ναυαγοσώστες. Επαφή με το ναυαγοσώστη δεν έχουμε γιατί δεν επιτρέπεται», σημείωσε αρχικά ο κ. Νίκος Γιοβανίδης.

«Αυτό το οποίο όμως πρέπει να πούμε είναι το εξής: Έχουμε ένα περιστατικό το οποίο έχουμε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με το εάν έχει γίνει ο πνιγμός πριν αποχωρήσουν τα παιδιά μέσα από την πισίνα. Άρα υπήρχε σορός στο βυθό της πισίνας και κανένας δεν το πήρε χαμπάρι και αποχώρησαν οι πάντες ή εάν μετά πήγαν όλοι και επέστρεψε με κάποιο τρόπο το παιδάκι πίσω, ξεφεύγοντας από την προσοχή» τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε έναν πνιγμό, τη στιγμή που βρέθηκε σορός 8χρονου παιδιού μέσα στον πάτο μιας πισίνας. Και φυσικά εδώ προκύπτουν ερωτήματα: Επιτήρησης, παρακολούθησης, ασφάλειας και φυσικά κατά πόσο η νομοθεσία έχει δημιουργήσει χώρο και διάθεση, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να προκληθεί ένας τέτοιος πνιγμός».

«Ας πούμε ένα πολύ σημαντικό είναι για εμάς τους ναυαγοσώστες ότι μια πισίνα τέτοιου χαρακτήρα θα έπρεπε να σφραγίζεται μετά από τη χρήση της, να έχει κάγκελα γύρω – γύρω, να μην υπάρχει πρόσβαση», ανέφερε ο κ. Γιοβανίδης.