Τι είναι η περικαρδίτιδα που πιθανόν προκάλεσε τον θάνατο του 8χρονου

Η περικαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ενήλικες και παιδιά - Είναι το πιθανό αίτιο που σκότωσε τον 8χρονο στη Χαλκιδική - Ποια είναι τα συμπτώματα, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Τη ζωή του έχασε ένας 8χρονος ενώ έκανε διακοπές στη Χαλκιδική. Το αγόρι, που ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε,  υπέφερε από αμυγδαλίτιδα και υπάρχουν ενδείξεις πως εξαιτίας αυτού υπέστη οξεία περικαρδίτιδα.

Όπως εξήγησε στο MEGA η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, «η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή των χιτώνων της καρδιάς που την προστατεύουν. Μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι σπάνιο βέβαια το φαινόμενο».

Από τι προκαλείται η περικαρδίτιδα; «Και από ιογενείς λοιμώξεις και από βακτηριακές λοιμώξεις και από αυτοάνοσα νοσήματα. Πολλές φορές δεν βρίσκουμε και κανέναν λόγο και γι’ αυτό την ονομάζουμε ιδιοπαθή περικαρδίτιδα».

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι πόνος στο στέρνο, χαμηλός πυρετός, βήχας και κακουχία.

«Πηγαίνουμε γρήγορα στο νοσοκομείο, στον παιδίατρο. Χρειάζεται υπέρηχος καρδιάς, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και η αγωγή είναι για τη φλεγμονή και τον πόνο».

Τα συμπτώματα

Παράλληλα σε έξαρση βρίσκεται ο στρεπτόκοκκος τόσο στην Ελλάδα όσο και τις ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε η κ. Ψαλτοπούλου, πυρετός, φαρυγγαλγία, κακουχία, γενικότερος πόνος και εξανθήματα είναι κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων

Συναγερμό σήμανε επίσης ο ΠΟΥ σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, η οποία έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι αυξημένα στην περιοχή του Κονγκό και των γειτονικών χωρών, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβούν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.