Εξετάσεις πολιτικής βούλησης

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, τα μέτρα στήριξης και τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας.

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του έτσι όπως ξεκίνησε. Με τα δυο μέτωπα του πολέμου, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ανοικτά αλλά και με τα προβλήματα που απασχολούν τους έλληνες πολίτες – κυρίως της ακρίβειας και της ασφάλειας – να εξακολουθούν να ζητούν πιεστικά απαντήσεις.

Η σειρά συσκέψεων που ξεκινά τις προσεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου συνιστούν ένα είδος επανεκκίνησης της κυβερνητικής μηχανής, ενώ οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό θα δώσουν ένα σαφές στίγμα ως προς τις δυνατότητες του δημοσιονομικού πλαισίου.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει ήδη χαμηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Οι πληροφορίες θέλουν οι όποιες παροχές να επικεντρώνονται σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού και εντός ενός συγκεκριμένου ορίου ως προς το δημοσιονομικό κόστος.

Η οικονομική πολιτική ωστόσο δεν είναι μόνο μέτρα στήριξης. Αντιθέτως, πραγματικές εξετάσεις κάθε κυβέρνηση δίνει στο πεδίο των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

Η παρουσία τους είναι εξάλλου που υπονομεύει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το γεγονός πως οι μισθολογικές αυξήσεις του περασμένου έτους «απορροφήθηκαν» από τον πληθωρισμό που συντηρούν τα καρτέλ, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η χαμηλή παραγωγικότητα.

Το χρόνιο πρόβλημα της ακρίβειας, με άλλα λόγια, σχετίζεται με χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα. Η κυβέρνηση διαθέτει τα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Το ερώτημα πλέον είναι εάν διαθέτει και την πολιτική βούληση. Σε αυτό το πεδίο καλείται να δώσει εξετάσεις και γι’ αυτό θα κριθεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.