Το ένα μετά το άλλο, καταρρίπτει τα ρεκόρ ο χρυσός φέτος, με τους αναλυτές να αναμένουν ακόμα περισσότερο ιστορικά υψηλά καθώς πλησιάζει η επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η τιμή spot του χρυσού διατηρείται στο υψηλό ρεκόρ της περασμένης συνεδρίασης των 2.508,14 δολαρίων ανά ουγγιά, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν 0,16% για να σημειώσουν νέο ρεκόρ 2.542,8 δολαρίων ανά ουγγιά τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη της Παρασκευής.

«Το 2024 είναι η χρονιά, κατά την οποία ο χρυσός θα φτάσει σε πολλαπλά υψηλά», σχολιάζει στο CNBC, η Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων της BMI, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του χρυσού ως ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Ο χρυσός θρέφεται από την αβεβαιότητα

«Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα… [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πρόσφατη εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία και στην κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ και Ιράν είναι στα πρόθυρα σύγκρουσης μετά την υπόσχεση του Ιράν να αντεπιτεθεί μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ έχει θέσει τον στρατό του σε κατάσταση συναγερμού και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ενισχύσεις την στην περιοχή για να υποστηρίξουν την άμυνα του συμμάχου τους.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές των χρυσών είναι οι αυξανόμενες πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed του Ιουλίου ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι μια μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι «στο τραπέζι».

«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια η ουγγιά», αναφέρει η Sabrin Chowdhury. Και δεν είναι η μόνη που συμμερίζεται αυτή την ανοδική άποψη.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το ευκαιριακό κόστος για την αγορά χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με έντοκα περιουσιακά στοιχεία όπως τα  αμερικανικά ομόλογα, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως καταφύγιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό, που αποτιμάται σε δολάρια, πιο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι αναλυτές της Citi εμφανίζονται ακόμα πιο αισιόδοξο, εκτιμώντας ότι ο χρυσός φαίνεται έτοιμος για μια ανοδική πορεία που θα διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι βλέπει στόχο 3.000 $ ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 και πρόβλεψη μέσης τιμής τέταρτου τριμήνου 2.550 $ ανά ουγγιά.

Οι traders στρέφουν επίσης την προσοχή τους στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να αναμένεται να μιλήσει στη συγκέντρωση.

Πηγή: ot.gr