Θλίψη έχει προκαλέσει η υπόθεση πνιγμού της 8χρονης στη Χαλκιδική, ενώ βρισκόταν σε κατασκήνωση στην περιοχή Κρυοπηγή. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, παρά το γεγονός πως η οικογένεια περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της έρευνας των Αρχών.
Παράλληλα, όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν πως το κοριτσάκι πολύ πιθανόν, να πνίγηκε, ενώ γύρω της υπήρχε πολύς κόσμος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί οργή για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο.
Ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης, μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στην υπόθεση και λόγω της ιδιότητάς του υπογράμμισε δύο σημαντικά σκέλη.
Τα δύο σενάρια που πρέπει να ερευνηθούν
«Το γεγονός της 8χρονης στη Χαλκιδική είναι όντως πάρα πολύ συνταρακτικό και για την οικογένεια αλλά και για όλους μας, εμάς και σαν γονείς και σαν ναυαγοσώστες. Επαφή με το ναυαγοσώστη δεν έχουμε γιατί δεν επιτρέπεται», σημείωσε αρχικά ο κύριος Νίκος Γιοβανίδης.
«Αυτό το οποίο όμως πρέπει να πούμε είναι το εξής: Έχουμε ένα περιστατικό το οποίο έχουμε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με το εάν έχει γίνει ο πνιγμός πριν αποχωρήσουν τα παιδιά μέσα από την πισίνα. Άρα υπήρχε σορός στο βυθό της πισίνας και κανένας δεν το πήρε χαμπάρι και αποχώρησαν οι πάντες ή εάν μετά πήγαν όλοι και επέστρεψε με κάποιο τρόπο το παιδάκι πίσω, ξεφεύγοντας από την προσοχή», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε έναν πνιγμό, τη στιγμή που βρέθηκε σορός 8χρονου παιδιού μέσα στον πάτο μιας πισίνας. Και φυσικά εδώ προκύπτουν ερωτήματα: Επιτήρησης, παρακολούθησης, ασφάλειας και φυσικά κατά πόσο η νομοθεσία έχει δημιουργήσει χώρο και διάθεση, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να προκληθεί ένας τέτοιος πνιγμός».
«Ας πούμε ένα πολύ σημαντικό είναι για εμάς τους ναυαγοσώστες ότι μια πισίνα τέτοιου χαρακτήρα θα έπρεπε να σφραγίζεται μετά από τη χρήση της, να έχει κάγκελα γύρω – γύρω, να μην υπάρχει πρόσβαση», ανέφερε ακόμα ο κύριος Νίκος Γιοβανίδης για την κατασκήνωση.
Τα προβλήματα με την περίφραξη της πισίνας που πνίγηκε η 8χρονη
Εν τω μεταξύ, μια από τις παρατυπίες που είδε ο διορισμένος πραγματογνώμοντας σε σχέση με την τεχνική έκθεση της πισίνας, είναι το κενό ανάμεσα στους θάμνους που χρησιμοποιούνταν για την περίφραξη της πισίνας.
Η περίφραξη είναι με θάμνο και έχει κενά. Μπορεί άνετα να περάσει ένα μικρό παιδί. Έτσι είναι περίπου η μισή περίφραξη και υπάρχουν άλλα 2 παρόμοια σημεία. Υπάρχει επίσης και ένα κολωνάκι περίπου 50 εκ. δίπλα και στη διπλή πόρτα εισόδου, από όπου μπορεί εύκολα να πατήσει και να μπει ένα μικρό παιδί.
Ανατροπή στην υπόθεση από την ιατροδικαστική έκθεση
Ανατροπές στα δεδομένα της υπόθεσης φέρνει η ιατροδικαστική έκθεση στην υπόθεση πνιγμού της 8χρονης σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με αυτή, το άτυχο κορίτσι πιθανότατα να έχασε τη ζωή της την ώρα που στην πισίνα βρισκόταν και άλλα παιδιά, καθώς και η ομαδάρχισσα με τη ναυαγοσώστρια. Όπως εξηγεί η ιατροδικαστής, στο στομάχι της ανήλικης δε βρέθηκαν υπολείμματα φαγητού.
Το νέο αυτό στοιχείο ενισχύει το σενάριο ότι η 8χρονη δε συμμετείχε κανονικά στη σίτιση μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά ούτε εντοπίστηκε στους κοιτώνες, όπου κοιμούνται.
Σύμφωνα με το οικογενειακό περιβάλλον του κοριτσιού, η μεγαλύτερη αδερφή της, η οποία βρισκόταν μαζί της στην πισίνα, δεν την είχε δει για τουλάχιστον τρεις ώρες. Κανένας δεν είχε δει το ανήλικο για εκείνο το χρονικό διάστημα.
Η οικογένεια και οι φίλοι της μικρής περιμένουν απαντήσεις για τον άδικο χαμό της.
Τα ερωτήματα
Από τα μέχρις στιγμή στοιχεία, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα, τα οποία θα κληθεί η κατασκήνωση να απαντήσει:
- Αν η πισίνα βρίσκεται σε οριοθετημένο χώρο, ασφαλή για τα παιδιά,
- Αν είναι περιφραγμένη κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ.,
- Αν υπήρχε ναυαγοσώστης στο σημείο, καθώς με βάση τον νόμο απαιτείται η παρουσία του, για να εξασφαλίζεται η χρήση της από τα παιδιά.
Τα δύο σενάρια που εξετάζονται
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς η 8χρονη κατάφερε να ξεφύγει της προσοχής και να βρει τραγικό θάνατο στην πισίνα. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι το άτυχο κορίτσι, αμέσως μετά το φαγητό να πήγε στην πισίνα, ενώ το δεύτερο θέλει την 8χρονη να φεύγει από το δωμάτιο την ώρα της κατάκλισης.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, η ΕΛΑΣ αναζητεί και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης προκειμένου να τον συλλάβει στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Το χρονικό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε.», την Τρίτη, αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτια τους για την μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης.
Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που κλήθηκε αμέσως στον χώρο.
Ασθενοφόρο μετέφερε την άτυχη 8χρονη στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριας μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος», αναφέρει η εταιρεία.