Πριν από λίγους, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσίασε το νέο δικαστικό χάρτη, με τον οποίο φιλοδοξεί να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδας, σχεδόν εκ της συστάσεως του κράτους μας: τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Αρκεί να πούμε πως μέχρι και το 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είχε εκδώσει 545 καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, η χώρα μας υπήρξε εκ των ουραγών, μόλις τρίτη από το τέλος, μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά παραβιάσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία.

Ο κ. Φλωρίδης μίλησε για μια «μια ιστορική μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης, η οποία άργησε 113 χρόνια», όμως δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να ασκήσουν σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο που έφερε την υπογραφή του. Το βέβαιο είναι πως για να γίνουν ορατά και να μπορούν να αναλυθούν εις βάθος, τα αποτελέσματα του νέου νομοσχεδίου, απαιτείται χρόνος.

Σήμερα, ένα μέρος των πολιτών πιστεύει πως το δικαστικό μας σύστημα έχει αποκοπεί από τις ανάγκες της κοινωνίας, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τον εαυτό του. Παρόλα αυτά υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια αξιόλογη προσπάθεια στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του δικαστηρίου, εισάγοντας μικρές τεχνολογικές διευκολύνσεις και μειώνοντας τον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων κατά πολλές χιλιάδες.

Ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, Δήμος Χρυσός, ανοίγει τις πόρτες του δικαστηρίου στο ΒΗΜΑ και εξηγεί πώς έπειτα από μία μεγάλη καταστροφή, το 2023, στο παλαιό κτίριο που στεγαζόταν η υπηρεσία, ξεκίνησαν έναν αγώνα από κοινού με το προσωπικό, προκειμένου να αναμορφώσουν το δικαστήριο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Για περισσότερα βίντεο επισκεφτείτε το επίσημο κανάλι του Βήματος στο YouTube.