Μόνο με διπλωματία θα υπάρξει μακρόχρονη ειρήνη

Αρθρο-ανάλυση για τη Μέση Ανατολή από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιν Λάμυ αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό Βήμα

Εδώ και μήνες, η Μέση Ανατολή ακροβατεί στο χείλος της γενικευμένης σύγκρουσης. Κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο κοντά είμαστε στην άβυσσο ενός πολέμου. Όλοι μας, όμως, αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και ότι ο κίνδυνος να βρεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου αυξάνεται κατακόρυφα.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Την πρώτη εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρέθηκα στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα για συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες και κατοίκους. Μαζί με το Βρετανό Υπουργό Άμυνας Τζον Χίλι επισκεφτήκαμε το Κατάρ και το Λίβανο.

Το μήνυμά μας προς τους ομολόγους μας στην περιοχή είναι απλό: η διεύρυνση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ιδίων των αμάχων όλων των πλευρών. Η Βρετανία στηρίζει σταθερά μια διπλωματική λύση ώστε από κοινού να αμβλύνουμε τις σημερινές εντάσεις.

Αυτή την εβδομάδα, υπήρξε μια ακόμα προσπάθεια για μια τέτοια διπλωματική λύση, με αφετηρία μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων. Πρόκειται για μια κρίσιμης σημασίας συμφωνία. Η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών: δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν τώρα. Όλοι οι όμηροι που κρατά βάναυσα η Χαμάς πρέπει να απελευθερωθούν τώρα. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χωρίς περιορισμούς.

Όλες οι πλευρές πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαρκή λύση. Κάτι τέτοιο απαιτεί αυτοσυγκράτηση. Το Ιράν και όσες ομάδες ευθυγραμμίζονται με το Ιράν πρέπει να απέχουν από επιθέσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο μια τέτοια προοπτική. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε περαιτέρω καθυστέρηση.

Βεβαίως, η κατάπαυση του πυρός αποτελεί το πρώτο βήμα της πορείας προς μια μακρόχρονη ειρήνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαδραματίσει διπλωματικό ρόλο στην αξιοποίηση της ευκαιρίας προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών, και δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους.

Παράλληλα, πρέπει να στηρίξουμε το Λίβανο, ως κράτος κυρίαρχο με ισχυρούς κρατικούς θεσμούς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στο μέλλον της χώρας και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε παρέχοντας εκπαίδευση και εξοπλισμό. Επενδύοντας σε θεσμούς όπως αυτοί, διαφυλάσσεται η σταθερότητα της χώρας και περιορίζεται η απειλή της τρομοκρατίας στο Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, καλούμε το Ισραήλ και το Λίβανο να συμμετέχουν στον διάλογο με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και να λύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο της διπλωματίας. Το Ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει η βάση για μακροπρόθεσμη λύση. Προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των μη κρατικών ένοπλων ομάδων εντός Λιβάνου, την παρουσία ξένων δυνάμεων εντός των συνόρων του μόνο με την άδεια της κυβέρνησης του Λιβάνου και την διεξαγωγή επιχειρήσεων στην περιοχή από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι μόνο από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου και των Ηνωμένων Εθνών.

Όσο εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να παρέχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια. Η νέα κυβέρνηση αποκατέστησε τη βρετανική χρηματοδότηση προς την UNRWA, η βοήθεια της οποίας είναι σωτήρια και κρίσιμη για τους Παλαιστίνιους της Γάζας και της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε, επίσης, ανακοινώσει νέα χρηματοδότηση προς το μη κυβερνητικό οργανισμό UK – Med για την κατασκευή και λειτουργία κινητών νοσοκομειακών μονάδων στη Γάζα, και προς τη UNICEF για την παροχή τροφίμων, νερού και βασικών υπηρεσιών σε ευάλωτες οικογένειες Παλαιστινίων.

Και θα συνεχίσω να μιλάω ανοιχτά για τις ενέργειες που καθιστούν δυσκολότερη μια διπλωματική λύση. Οι θάνατοι αμάχων στο Ματζάλ Σαμς ήταν ειδεχθείς. Και η Χεζμπολάχ και η Χαμάς πρέπει να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν την πιθανότητα εκεχειρίας. Παράλληλα, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο – οι ανθρώπινες απώλειες στο σχολείο Αλ Ταμπίν ήταν και αυτές μια τραγωδία. Η Ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει και να καταδικάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Σμότριτς – σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η πρόκληση σκόπιμου λιμού αμάχων συνιστά έγκλημα πολέμου. Η προσευχή υπουργού της ισραηλινής κυβέρνησης στην Πλατεία των Τεμενών ήταν εξίσου εμπρηστική – είμαστε αντίθετοι με κάθε μονομερή ενέργεια στην Ιερουσαλήμ απουσία οριστικής διευθέτησης του καθεστώτος της. Σε τέτοιες συνθήκες σοβαρής έντασης, μόνη πυξίδα μας είναι η διπλωματία. Μόνο με διπλωματικά μέσα θα σταματήσουμε τον καταστροφικό κύκλο της βίας και της αντεκδίκησης. Μόνο η διπλωματία θα φέρει μακρόχρονη ειρήνη και ασφάλεια για όλους.

*Ντέιβιν Λάμυ, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.