Οι Ρώσοι που ελέγχουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δήλωσαν σήμερα ότι ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έριξε εκρηκτικά σε δρόμο έξω από τον σταθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό του που χρησιμοποιεί αυτόν τον δρόμο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, λίγο αφού εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο σταθμός είναι ανενεργός καθώς η Μόσχα και το Κίεβο έχουν επανειλημμένα αλληλοκατηγορηθεί ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν τη λειτουργία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια γύρω από αυτόν.

Η επίθεση σημειώνεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την εισβολή της στο ρωσικό έδαφος, ισχυριζόμενη ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιφέρεια Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον Ρώσο προσωρινό αντιπρόσωπο στη Βιέννη, Ρόμαν Ουστίνοφ, η Μόσχα θέλει να συζητήσει την επίθεση στον σταθμό της Ζαπορίζια με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η Ρωσία θέλει επίσης ο ΔΟΑΕ να προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην επαναλάβει τις επιθέσεις αυτές, είπε ο Ουστίνοφ.

Οι έξι ανενεργοί αντιδραστήρες του σταθμού, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου, εξαρτώνται από εξωτερική τροφοδοσία ισχύος για τη διατήρηση της ψύξης του πυρηνικού υλικού τους ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό δυστύχημα.