Το πρωτάθλημα αρχίζει σίγουρα. Αν ταυτόχρονα πλημμυρίσει κι εξέδρα, προς επιβεβαίωση του ροκ στίχου που πρωτοτραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο «Ελλάς», ακόμη καλύτερα θα πει κανείς. Γιατί όντως τότε θα γίνεται χαμός σε κάθε γκολ.
Αναμφίβολα το γεμάτο σασπένς φινάλε της περυσινής σεζόν, αλλά και το ευρωπαϊκό τρόπαιο που για πρώτη φορά στα χρονικά κατέκτησε ο Ολυμπιακός γέννησαν προσδοκίες για μια χρονιά με μπόλικη λάμψη και γοητεία εντός των τειχών.
Ο ποδοσφαιρικός ανταγωνισμός έχει εκτοξευτεί αναπόφευκτα και οι κυρίαρχες ομάδες της Super League ανεβάζουν πολύ τον πήχυ των φιλοδοξιών τους, τόσο με λόγια (στόχοι) όσο και πράξεις (μεταγραφές), ευελπιστώντας σε μεγάλα άλματα κι ελκυστικές επιδόσεις στο γήπεδο.
Οι υπόλοιποι «ένοικοι» της πολυκατοικίας τρέχουν ξοπίσω και θα μετρήσει πολύ στην τελική έκβαση πόσο κοντά ή μακριά θα βρίσκονται από τον ανταγωνισμό των ισχυρότερων κλαμπ.
Η πρεμιέρα της χρονιάς, που είναι προγραμματισμένη γι’ απόψε στις 20:00 (Βόλος – Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός), βρίσκει τη λίγκα αρκετά αλλαγμένη. Τόσο δομικά όσο και αγωνιστικά. Εντοπίσαμε τουλάχιστον πέντε σημαδιακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με ό,τι ίσχυε τον Μάιο.
Ο πρόεδρος της λίγκας
Η τρίτη θητεία του Βαγγέλη Μαρινάκη στον προεδρικό θώκο του συνεταιρισμού, αντί του Μηνά Λυσάνδρου που είχε αναλάβει ξανά για 6 μήνες, επικυρώθηκε στις αρχαιρεσίες της 26ης Ιουνίου.
Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός έλαβε επτά ψήφους έναντι έξι του Γιάννη Αλαφούζου κι επανήλθε πανηγυρικά στη θέση που κατείχε ως τις 12 Δεκεμβρίου του 2023. Στόχος του είναι φυσικά να συνεχίσει το έργο που είχε αρχίσει για ένα επαγγελματικό ποδόσφαιρο με σύγχρονη ματιά και προσέγγιση. Επί των ημερών του, και δεν είναι αμελητέο αυτό, είχε εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη χορηγία στην ιστορία της λίγκας. Άρα οι προοπτικές εκτόξευσης υπάρχουν.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε διατελέσει πρόεδρος της Super League και την περίοδο 2010-11, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον αείμνηστο Κρητικό παράγοντα Απόστολο Παπουτσάκη.
Το νέο αναβαθμισμένο σύστημα playoffs – playouts
Η δομή του πρωταθλήματος αλλάζει εντελώς μορφή ως προς το δεύτερο σκέλος της: αυτό των playoffs και των playouts.
Δεδομένου πως στα ευρωπαϊκά κύπελλα της σεζόν 2025-26 θα συμμετάσχουν πέντε ελληνικές ομάδες, μία παραπάνω δηλαδή, αποφασίστηκε ομόφωνα τα playoffs του τίτλου (αλλά και της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League) ν’ αφορούν μόνο τις πρώτες τέσσερις ομάδες της κανονικής περιόδου.
Παράλληλα όμως εγκρίθηκε η διεξαγωγή playoffs για τις θέσεις 5-8 με ταυτόχρονη διαίρεση δια του δύο των βαθμών που κάθε ομάδα θα έχει συγκεντρώσει στην κανονική περίοδο έτσι ώστε αυτή που θα τερματίσει ψηλότερα να κερδίσει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτό θα ισχύσει φυσικά, αν δεν αναδειχθεί κυπελλούχος κάποια που θα έχει τερματίσει χαμηλότερα στον πίνακα, αλλά κάποια με ήδη τσεκαρισμένο ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Εκ των παραπάνω προκύπτει πως στα playouts, που διατηρούνται υπό νέο status, θα λάβουν μέρος όσες ομάδες θα τερματίσουν από την 9η ως τη 14η θέση της ρέγκιουλαρ σεζόν. Μετά το τέλος αυτής της έξτρα διαδικασίας θα προκύψουν οι δύο που θα υποβιβαστούν στη Super League 2.
Ο αρχιδιαιτητής
Η διαιτησία εξακολουθεί να υπάγεται στην ΕΠΟ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις για την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της. Παρόλα αυτά το όνομα του υπεύθυνου για τους ορισμούς στα παιχνίδια της Super League έχει πάντα ξεχωριστή σημασία και ανέκαθεν μια ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ύστερα από εισήγηση της UEFA και δη του επικεφαλής Ροζέτι, τα ηνία (αντί του ωσεί παρόντος Σουηδού Φρόιντφελντ) έλαβε ο 54χρονος Γάλλος Στεφάν Λανουά. Ήδη ο παλαίμαχος ρέφερι με την εμπειρία 230 αγώνων στη League 1 και 23 αγώνων Champions League έδειξε διάθεση να επιβάλει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, καθώς από τον πίνακα που κατήρτισε για τη νέα σεζόν απέκλεισε -μεταξύ άλλων- τους Διαμαντόπουλο, Γκάμαρη, Μανούχο, Γκορτσίλα και Βάτσιο.
Ο ίδιος ο νέος αρχιδιαιτητής δεσμεύτηκε πως θα προστατεύσει τους Έλληνες διαιτητές από κακόβουλες προθέσεις, αρκεί κι αυτοί να στέκονται στο ύψος τους κάθε αγωνιστική. Η ανανεωμένη Super League είναι βέβαιο πως θα δώσει χώρο και χρόνο στον Λανουά, περιμένοντας όμως χειροπιαστά αποτελέσματα, προτού παρέμβει εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Ο Αλόνσο κι ο Ηλιόπουλος
Αν οι διεκδικητές του τίτλου είναι εκ νέου τέσσερις, μόνο σ’ έναν εξ αυτών υπήρξε αλλαγή προπονητή.
Ενόσω ο πρωταθλητής Ραζβάν Λουτσέσκου, ο (μέχρι πρότινος ανέγγιχτος) Ματίας Αλμέιδα κι ο «αρχιτέκτονας» της κατάκτησης του Conference Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διατήρησαν δικαιωματικά τις θέσεις τους σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο Φατίχ Τερίμ έλυσε τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Παρά την κατάκτηση του κυπέλλου, ο Τούρκος πλήρωσε το τίμημα για την αλλοπρόσαλλη πορεία στο δεύτερο μισό της σεζόν και γύρισε για ξεκούραση στα πάτρια εδάφη.
Κι αν οι «πράσινοι» αποπειράθηκαν να πείσουν τον Μαουρίτσιο Σάρι, στο φινάλε κατέληξαν στον Ουρουγουανό Ντιέγκο Αλόνσο που είχε διαδεχθεί, ανεπιτυχώς, τον Μεντιλίμπαρ στη Σεβίλλη. Είναι αναμφίβολα μια χρονιά μεγάλης δοκιμασίας για το «τριφύλλι», που συν τοις άλλοις αφήνει τη Λεωφόρο για να εγκατασταθεί ξανά στο «κρύο» ΟΑΚΑ περιμένοντας καρτερικά το νέο γήπεδο στον Βοτανικό. Κι όλα αυτά μετά τη χαμένη ευκαιρία απέναντι στον Άγιαξ.
Χρονιά αντοχών είναι κι αυτή που ήδη κυλά για την ΑΕΚ, η οποία με νέο ιδιοκτήτη τον πλοιοκτήτη Μάριο Ηλιόπουλο δεν γνωρίζει αν θα καταφέρει να πλεύσει σε ήρεμα νερά ή θα μπλέξει σε φουρτουνιασμένες θάλασσες και θα καταλήξει σε κάποια ξέρα. Τα πρώτα δείγματα του νέου αυτού εγχειρήματος δεν έδειξαν ενθαρρυντικά δεδομένου πως η Ένωση αποκλείστηκε στην Ευρώπη από την άσημη Νόα της Αρμενίας, έχοντας προηγουμένως χαρίσει δικαιώματα και στην Ίντερ ντ’ Εσκάλδες από την Ανδόρα.
Ο χρόνος τ’ αποδεικνύει όλα σ’ αυτές τις περιπτώσεις κι ο καθένας κερδίζει στο τέλος αυτό που αξίζει.
Η επιστροφή της Καλλιθέας
Για πρώτη σεζόν μετά το 2005-06, όταν και υποβιβάστηκε, και συνολικά πέμπτη από την ίδρυσή της η Καλλιθέα ανήκει ξανά στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η εποχή του Νίκου Σαλευρή και του Φάνη Γκέκα είναι μια πολύ παλιά ανάμνηση κι ως Athens Kallithea πια θα παλέψει για τη μονιμοποίησή της στη μεγάλη σάλα.
Τα εμπόδια πάντως που έχει να υπερβεί είναι αρκετά. Από τη μία δεν θα χρησιμοποιεί τη φυσική έδρα της, το «βραχώδες» Ελ Πάσο, αλλά το γήπεδο της Λεωφόρου, άρα απομακρύνεται από τη βάση της. Από την άλλη ο «άγουρος» Ιταλός Μάσιμο Ντονάτι δεν εγγυάται την εκπλήρωση του βασικού στόχου.
Μπορεί ν’ αποτελεί μια φιλόδοξη επιλογή για τον πάγκο, αυτή όμως ενέχει κι αρκετό ρίσκο με ανυπολόγιστες συνέπειες στη διάρκεια της χρονιάς. Μια καλή πρεμιέρα στη Λιβαδειά θα βοηθήσει στην εξάπλωση θετικής αύρας, ειδάλλως το πρότζεκτ θ’ αρχίσει να αμφισβητείται από πολύ νωρίς.
Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων πάντως η Καλλιθέα θα έχει κερδίσει το στοίχημα με τις εμφανίσεις που γι’ άλλη μια σεζόν τις χαρακτηρίζει η φινέτσα.
Η είσοδος της Καλλιθέας στην κατηγορία δεν επηρέασε δραματικά τη «γεωγραφία» της Super League, καθώς πήρε τη θέση της Κηφισιάς και την ίδια ώρα αντί του ΠΑΣ Γιάννινα εισήλθε στα «μητρώα» ο Λεβαδειακός.
Άρα η Αττική εξακολουθεί να εκπροσωπείται από πέντε ομάδες (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Καλλιθέα), η Θεσσαλονίκη από δύο (ΠΑΟΚ, Άρης), ενώ από μια αμάδα διαθέτουν η υπόλοιπη Μακεδονία (Πανσερραϊκός), η Δυτική Ελλάδα (Παναιτωλικός), η Πελοπόννησος (Αστέρας) και η Κρήτη (ΟΦΗ). Από την άλλη η Κεντρική Ελλάδα κέρδισε μια θέση και πήγε στις τρεις (Λαμία, Βόλος, Λεβαδειακός).
Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας
Σάββατο 17 Αυγούστου
20:00 Βόλος – Ολυμπιακός
20:00 ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός
Κυριακή 18 Αυγούστου
19:00 Λεβαδειακός – Καλλιθέα
20:00 Παναθηναϊκός – Αστέρας
20:30 Ατρόμητος – Άρης
22:00 ΑΕΚ – ΟΦΗ
Δευτέρα 19 Αυγούστου
21:00 Παναιτωλικός – Λαμία