ΣΥΡΙΖΑ: Οι δύο ημερομηνίες του Αυγούστου και τα παιχνίδια εξουσίας

Γιατί η 23η και η 28η Αυγούστου είναι δύο ημέρες ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και η διαγραφή Σπίρτζη.

Τον Αύγουστο ο Ουμπέρτο Έκο τον είχε κάνει τίτλο βιβλίου επειδή στη διάρκειά του «δεν υπάρχουν ειδήσεις». Αλληγορικός από τη μια ή πραγματιστής από την άλλη σε αυτό το εγχειρίδιο δημοσιογραφίας του ο Ιταλός διανοούμενος, θα ‘ταν ανέφικτο να φανταστεί πως ο Αύγουστος του 2024 θα οριοθετούσε -σε πρώτο βαθμό- το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις ειδήσεις που θα προκύψουν πριν έρθει το φθινόπωρο.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα είναι δεκαπενθήμερο αποτύπωσης διαθέσεων, σκέψεων, προθέσεων και τελικών πράξεων. Οι κομβικές ημερομηνίες είναι, επί της ουσίας, δύο: η 23η και η 28η Αυγούστου. Για συμβολικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους η καθεμία.

Ο Κασσελάκης δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω

Ο πρωταγωνιστικός τρόπος που ο Στέφανος Κασσελάκης διάλεξε να κινηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα φανέρωσε -ακόμη μια φορά- την ζωηρή επιθυμία του να βρεθεί, με όποια μέθοδο και φόρμουλα, απέναντι στην κυβέρνηση και ν’ αντιπαρατεθεί προσωπικά και ολομέτωπα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μεγάλη φωτιά στην Αττική μαζί με εκείνα που άφησε πίσω της ανέδειξαν εκ νέου τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού στο ζήτημα τη Πολιτικής Προστασίας κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε με τις διαδοχικές δράσεις και αυτοψίες του, ακόμη κι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, να κρατήσει ζωντανό το φλέγον αυτό κοινωνικοπολιτικό ζήτημα, αναδεικνύοντας κενά κι αστοχίες που διαιωνίζονται.

Το έχει πάρει ξεκάθαρα στις πλάτες του ο 36χρονος πολιτικός, συνδυαστικά με τις ανακοινώσεις που συντάσσονται διαρκώς -μέσα στην κάθε ημέρα- από την Κουμουνδούρου. Μέχρι και ραντεβού στα καμένα έκλεισε με τον πρωθυπουργό για να τον ξεναγήσει!

Θα ήθελε διακαώς ο Στ. Κασσελάκης όλο αυτό το σκηνικό να συνεχιστεί εντός Βουλής, όχι μόνο από τα κοινωνικά δίκτυα ή από τον δρόμο. Γι’ αυτό και η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Παρασκευή 28/8 έχει κυκλωθεί ήδη στο ημερολόγιό του. Είναι, μην ξεχνάμε, η ημέρα που θα σφραγιστεί από το Κοινοβούλιο η παραίτηση του βουλευτή Όθωνα Ηλιόπουλου. Αμέσως μετά θα κληθούν οι επιλαχόντες από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν χρήση ή όχι του δικαιώματος κατάληψης της έδρας του.

Τι θα γίνει με την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ υποστήριξε ότι η έδρα ανήκει δικαιωματικά στον Στ. Κασσελάκη, καθώς είναι ο επόμενος εκπρόσωπος της ελληνικής ομογένειας, αλλά η πραγματικότητα απέχει αρκετά από το εν λόγω «αφήγημα». Ο αρχηγός της παράταξης είναι πολύ χαμηλά στη λίστα (ένατος) κι αναγκαστικά περιμένει τη σειρά του.

Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άρνηση των πέντε προηγούμενων για να είναι αυτός που στο τέλος θα καλύψει το κενό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θ’ αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φερ’ ειπείν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ασκεί πιέσεις και να ζητά εξηγήσεις – ευθύνες σε προ ημερισίας διατάξεως συζητήσεις, όπως έπραξε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη μεριά του για τις φωτιές, την ώρα μάλιστα που ο ρόλος του Σωκράτη Φάμελλου έχει, τεχνηέντως ή μη, εξασθενίσει.

Με την Πόπη Τσαπανίδου και τον Μιχάλη Καλογήρου (από το μπλοκ Τσίπρα) να κατέχουν τις πρώτες δυο θέσεις των επιλαχόντων και τη Ζωρζέτα Λάλη (προσκείμενη στη Νέα Αριστερά) να έρχεται ακριβώς πριν από τον Στ. Κασσελάκη, το παρασκήνιο είναι εξόχως ζωηρό κι έντονο. Γνώστες της εσωκομματικής «διελκυστίνδας» που συντηρείται σταθερά στην Κουμουνδούρου δεν είναι καθόλου βέβαιοι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί εν τέλει στα έδρανα.

Ο Τσίπρας επηρεάζει το μέλλον του Κασσελάκη

Όσο κι αν τον περιμένουν εναγωνίως οι «πλησίον» του, με την πλειονότητα εξ αυτών να έχει ήδη εκφράσει δημοσίως την ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο, οι συγκυρίες δεν είναι για την ώρα ευνοϊκές. Οι νύχτες του καλοκαιριού δεν απαγορεύουν τα όνειρα, περισσότερο όμως πρόκειται για ευσεβείς πόθους στελεχών που στηρίζουν αναφανδόν τον νυν αρχηγό τους.

Ουδείς εκ των υποψηφίων αντικαταστατών του κ. Ηλιόπουλου έχει δημοσιοποιήσει ακόμη το τι ακριβώς θα πράξει. Όσο όμως πλησιάζει η στιγμή είναι δεδομένο πως οι κινήσεις θα εντατικοποιηθούν και πληροφορίες θα αρχίσουν να διαρρέουν η μία μετά την άλλη. Γίνεται κατανοητό πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει, σε αυτή τη φάση, τη δυνατότητα να επηρεάσει καταστάσεις και να βάλει «τρικλοποδιά» στον διάδοχό του αποτρέποντας, χωρίς να του χρεωθεί εμφανώς, την πανηγυρική είσοδό του στη Βουλή. Στο χέρι του είναι το μαχαίρι.

Θα διαγραφεί ή όχι ο Σπίρτζης;

Εκτιμάται ότι σε όλο αυτό θα επιδράσει, θετικά ή αρνητικά, η απόφαση που θα λάβει νωρίτερα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 23 Αυγούστου (η δεύτερη κομβική ημερομηνία) κι αν ο πρώην υπουργός διαγραφεί, διότι η στάση του θα έχει κριθεί ως αντικαταστατική και «βλαβερή» για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των κατά καιρούς τοποθετήσεών του διογκώνουν την εσωστρέφεια, είναι βέβαιο πως θα προκύψουν σοβαρές ενστάσεις κι έντονες αντιδράσεις.

Ο Χρ. Σπίρτζης ανήκει σ’ αυτούς που συνομιλούν κατά καιρούς με τον πρώην πρωθυπουργό. Άρα μια ενδεχόμενη αποπομπή του, ως πρώην «παλαιοπροεδρικού», θα είναι ένα ολοφάνερο μήνυμα προς όλους τους υπόλοιπους της «ομάδας των 87» που εκφράζουν την αντιπολίτευση εντός Κουμουνδούρου τόσο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7-8 Σεπτεμβρίου όσο και το Συνέδριο καμπής που ακολουθεί ένα μήνα αργότερα (4-6 Οκτωβρίου). Όταν δηλαδή και θα ενταθούν τα αναλλοίωτα παιχνίδια εξουσίας και θα προχωρήσει (ή όχι) το μεγάλο ξεκαθάρισμα.

Αν υπολογιστεί πως μεταξύ των δύο αυτών καθοριστικών ημερομηνιών, γύρω στις 25/8, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν και οι επίσημες πλέον προτάσεις (κι όχι ιδέες που θα εμπλουτίζονται) της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του κόμματος, δεν αμφισβητείται από πουθενά πως αυτός ο Αύγουστος έχει εν τέλει μπόλικες ειδήσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.