Ο γάμος που έφερε το μισό ΠαΣοΚ (και τον Μητσοτάκη) στην Κρήτη

Ο πράσινος γάμος του δημάρχου Χανίων που ξεκίνησε από το ΠαΣοΚ και υπερπήδησε τα κομματικά σύνορα - Όλο το παρασκήνιο, οι καλεσμένοι - Βίντεο και εικόνες.

Ο γαμπρός, αλλά και δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης στέκεται στο πλατύσκαλο του Ιερού ναού του προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγα μέτρα από τους τάφους των Βενιζέλων.

Περιμένει την εκλεκτή της καρδιάς του Άννα Μπενιουδάκη με την οποία συνδέονται χρόνια κι έχουν αποκτήσει ἠδη ένα γιο, τον Αντώνη.

Δίπλα του η οικογένεια του. Στο πλευρό του ο κουμπάρος και περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πίσω του έχει τους καλύτερους του φίλους. «Τους πιο παλιούς, τους πιο αγαπημένους» που θα έλεγε κι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Στο Βάθος βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τον γιό του Κωνσταντίνο.

Λίγα μέτρα μακριά, ο άσπονδος πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού, πρόεδρος του ΠαΣοΚ και φίλος του γαμπρού από τα χρόνια της νιότης τους, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην εκκλησία βρίσκεται και ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Γιάννης Μανιάτης, οι βουλευτές Δημήτρης Μάντζος και Φραγκίσκος Παρασύρης, καθώς και η υποψήφια για την ηγεσία της παράταξης Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει στενές συγγενικές σχέσεις με τον γαμπρό.

Η παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου κρύβει κι έναν συμβολισμό που κάνει τον διάλογο της με την αδελφή του πρωθυπουργού και βουλεύτριας Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη κάπως…«πικάντικο». Ο άντρας της, Γιάννης Σαβαλάνος, είναι ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας του ιστορικού μέλους της δημοκρατικής παραταξης στα Χανιά Παύλου Πολυχρονίδη. Οι οικογένειες Πολυχρονίδη και Μητσοτάκη είχαν μία άτυπη πολιτική βεντέτα, για σχεδόν 50 χρόνια με συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα. Η βεντέτα αυτή έληξε λίγο πριν το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο πολιτικός σασμός έγινε ουσιαστικά στην εξόδιο ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού.

Εσωκομματικές

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΠαΣοΚ που έκατσαν σε διαφορετικά τραπέζια, όμως μίλησαν αρκετές φορές για τις τρέχουσες πολιτικές και κομματικές εξελίξεις. Ακόμη ένας που δεν ήρθε εξαιτίας ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, ο Παύλος Γερουλάνος και πολλά στελέχη από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα δημιούργησαν ένα εκρηκτικό πολιτικό κοκτέιλ με φόντο τον πράσινο ήλιο του ΠαΣοΚ και πολλές συζητήσεις για το ποιος είναι αυτός που θα κάτσει στην καρέκλα του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί που έκατσαν στο παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης. Τα πηγαδάκια στα τραπέζια ήταν πολλά αν και οι περισσότεροι ήξεραν τι θα ψηφίσουν και προσπαθούσαν να ζυμώσουν και τους υπόλοιπους.

Το μυστήριο

Η νύφη έρχεται συνοδευμένη από μουσικούς που έπαιζαν μαντινάδες κι όλοι οι καλεσμένοι χειροκροτούν. Το μυστήριο ξεκινά και ο γάμος της χρονιάς για την Κρήτη είναι γεγονός. Δηλωτικό στοιχείο της παγκρήτιας εμβέλειας που είχε ο συγκεκριμένος γάμος αποτελεί το γεγονός, πως έστειλε ανθοδέσμη ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία απουσίαζε εξαιτίας υποχρεώσεων της στη Λέσβο.

Το μισό ΠαΣοΚ συσπειρώθηκε γύρω από το πρόσωπο του Παναγιώτη Σημανδηράκη. Στελέχη από κάθε γωνιά της χώρας έφτασαν στην εκκλησία κι όσοι δεν πρόλαβαν πήγαν κατευθείαν στο γλέντι. Εκεί άκουσαν παραδοσιακους κρητικους σκοπούς και απόλαυσαν τα παραδοσιακά συγκροτήματα που άλωσαν την πίστα. Οι παιδικοί φίλοι του γαμπρού αντιδήμαρχοι όπως ο Γιάννης Νικηφοράκης, ο Τάσος Αλόγλου, ο Αντώνης Βαρδάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Σταύρος Τζεδάκης έσυραν τον χορό ως φίλοι του γαμπρού. Από κάτω, στα τραπέζια, υποψήφιοι ευρωβουλευτές όπως ο Γιάννης Πάζιος, ο Μιχάλης Αεράκης, και η Μαρία Δαφέρμου χειροκροτούσαν ρυθμικά. Μαζί τους και οι πρώην βουλευτές του Νομού Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης και Γιώργος Σταθάκης, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καλεσμένοι

Στα τραπέζια οι υπόλοιποι φίλοι του ζεύγους κοιτούν τους αέρινους χορευτές. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Παπάζογλου, το παιδί θαύμα του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ξάνθη. Ο κ. Παπάζογλου ταξίδεψε από την Ελβετία, που μένει εδώ και 10 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Βανέσα Σπυροπούλου και τα δύο τους παιδιά. Έκαναν ένα μακρινό ταξίδι, για λίγες ώρες, προκειμένου να ευχηθούν στον γαμπρό, ο οποίος συγκινημένος όταν βλέπει τον παλιό του φίλο να έρχεται από τόσο μακριά τον αγκαλιάζει σφιχτά, τον φιλάει κι αναφωνεί «the king in the north».

Τα συγκροτήματα με την παραδοσιακή μουσική αποσύρονται και ανεβαίνουν οι «Πασπαρτού» του γλεντιού που ανέβασαν όλο τον κόσμο στην πίστα. Έκτος από τον γαμπρό και τον Γιάννη Παπάζογλου που ανέβηκαν από τους πρώτους για να χορέψουν. Ένας-ένας ανέβηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Σημανδηράκη από την Κρήτη και το οικονομικό επιμελητήριο. Ο κουμπάρος του Σπύρος Βογιατζής που ταξίδεψε από το Σίγρι Λέσβου, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργος Πετρέλλης και Δημήτρης Παπαγιάνναρος, ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιώργος Γιάνναρος, ο Νίκος Κουζούπης που είναι στην επιτροπή εκλογικού αγώνα συντονιστής στην Ελβετία και ο Βασίλης Πανάγου που γνωρίζει τις δομές του ΠαΣοΚ όσο κανένας άλλος και συνεργάζεται με τον Παναγιώτη Σημανδηράκη έμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.