Αν και η Ερμού, η πιο λαμπρή βιτρίνα της χώρας, κυριαρχείται από την «γρήγορη μόδα», με τη Zara και τις ομόσταυλες φίρμες να πρωταγωνιστούν, τα τελευταία 7 χρόνια έχει αποκτήσει και… αθλητικό πνεύμα.

Βεβαίως η κόντρα μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων αθλητικών ειδών επί της Ερμού «μετράει» σχεδόν 15 έτη αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «ντέρμπι».

Η πρεμιέρα της JD Sports στην Ερμού

Το νέο κατάστημα της JD Sports στον αριθμό 22, όπου παλαιότερα φιλοξενούνταν η αμερικανική φίρμα ένδυσης American Eagle, είναι η τελευταία εξέλιξη στον αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί οι μεγάλοι παίκτες των αθλητικών ειδών για να αποκτήσουν προνομιακή θέση στη «βασίλισσα» του retail.

Η γνωστή βρετανική αλυσίδα αθλητικών, η οποία έχει εξαγοράσει και το 80% της Cosmos Sport, με το νέο κατάστημα ενισχύει έτι περαιτέρω το «αποτύπωμά» της στην ελληνική αγορά (έχουν προηγηθεί τα ανοίγματα σε Πύργο Πειραιά, Γλυφάδα, Καλλιθέα και The Mall Athens), ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιεί τη θέση της στην Ερμού, αφού στον ίδιο δρόμο λειτουργούν καταστήματα των Cosmos Sport, Sneaker 10 και Slamdunk (σ.σ. πρόκειται για αλυσίδες που αναπτύσσει η Cosmos Sport).

Το δικό της πολυώροφο κατάστημα είχε αποκτήσει η Cosmos Sport στην Ερμού τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο που φιλοξενούνταν το Μελίαρτος.

Το ενοίκιο για το κατάστημα της Nike που έσπασε όλα τα ρεκόρ

Ας σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε ότι η JD Sports έγινε ο πρώτος παγκόσμιος συνεργάτης της Nike για το Nike Connected Membership, καθώς οι δύο γίγαντες λανσάρουν το εν λόγω πρόγραμμα και στις ΗΠΑ.

Πάντως στην Ερμού οι δύο κορυφαίοι παίκτες των αθλητικών ανταγωνίζονται σκληρά.

Μία από τις όψεις του ανταγωνισμού αντανακλά και το ύψος του ενοικίου του flagship καταστήματος της Nike στον αριθμό 1 της οδού Ερμού, που αποτυπώνει επίσης και τη δυναμική του δημοφιλέστερου εμπορικού δρόμου της χώρας.

Το γωνιακό κατάστημα, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, μετά από διαγωνισμό νοικιάστηκε στον ιταλικό όμιλο του Antonio Percassi, ο οποίος αντιπροσωπεύει πλέον το brand της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα.

Λέγεται ότι το ενοίκιο έφτασε στο ποσό των 85.000 ευρώ, σηματοδοτώντας την υψηλότερη τιμή μίσθωσης ανά τ.μ. που καταγράφηκε το 2023 στην Ερμού.

Πρόκειται για ακίνητο με ισόγειο επιφάνειας 278 τ.μ., δύο υπόγεια επιφάνειας 340 και 278 τ.μ. και πατάρι επιφάνειας 170 τ.μ..

Υπενθυμίζεται πως μέχρι το 2019 την αντιπροσώπευση της Nike στην Ελλάδα είχε η Folli Follie. Παράλληλα διατηρούσε δίκτυο καταστημάτων της διάσημης μάρκας, μεταξύ των οποίων και το εν λόγω σημείο.

Η μάχη Nike – Adidas

Επίσης στην Ερμού διεξάγεται και η κλασική «μάχη» Nike – Adidas.

Το κτίριο των 884 τ.μ. επί της οδού Ερμού 44, που μισθώθηκε από την Adidas, το οποίο παλαιότερα στέγαζε κατάστημα Mothercare, καθώς και το έτερο επαγγελματικό ακίνητο στην Ερμού, στον αριθμό 47, συνολικής επιφάνειας 1.438 τ.μ., που μισθώνεται στη Zara είναι τα «πετράδια του στέμματος» όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Κλουκίνας – Λάππας. Η τελευταία ανήκει πλέον στην Intracom Properties, real estate φορέα του ομίλου Intracom.

Η hot αγορά του athleisure και ο όμιλος Fourlis

Εμβληματική παρουσία στην Ερμού στο κτίριο της Αθηναίας, που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει το Sprider Store και αργότερα το Forever 21, έχει και η Intersport του ομίλου Fourlis.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Φουρλή, ο όμιλος σε ότι αφορά τη δραστηριότητά του στη λιανική των αθλητικών ειδών στοχεύει να επανέλθει στην αναπτυσσόμενη αγορά του atheisure (αθλητικά μόδας). Υπενθυμίζεται ότι μετά την πώληση της Athlete’s Foot ο όμιλος Fourlis έχασε μερίδιο στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Πρόκειται για μια δυναμική αγορά που σήμερα πλέον φθάνει σε αξία από 600 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που ήταν στην κρίση. Ακόμη και η Gucci πλέον βγάζει παπούτσια», είχε υπογραμμίσει εμφατικά ο Βασίλης Φουρλής πριν λίγους μήνες.

Και ο Greek freak στην Ερμού

Θέση στην Ερμού έχει αποκτήσει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με το –σχετικά- νέο κατάστημα Antetokounbros να φιλοξενείται στον αριθμό 23-25, στο κατάστημα της εταιρείας Zoulovits.

Πρόκειται για το δεύτερο κατάστημα της αλυσίδας των αδελφών Aντετοκούνμπο στην Ελλάδα μετά από αυτό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συνωστισμός και στα πέριξ

Από την Ερμού εκτός από τις ξένες εταιρείες, όπως η Foot Locker, δεν λείπουν φυσικά ούτε οι Έλληνες παίκτες της αγοράς των αθλητικών ειδών, όπως αλυσίδα Zackret και η αλυσίδα Bodytalk, ενώ παρουσία έχει και η βρετανική Admiral μέσω της Διεθνούς Αθλητικής ΜΕΠΕ.

Μάλιστα έχει αναπτυχθεί και μια παράλληλη αγορά στους δρόμους πέριξ της Ερμού, όπως η Μητροπόλεως –εκεί έχει ανοίξει το κατάστημα tike! της σερβικού ομίλου αθλητικών ειδών Sport Vision-, η Κορνάρου με τα καταστήματα Phat Soles και Flower Kickz και η Αγίας Ειρήνης (Retro23)

Πάνω ο τζίρος

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος στο «Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα» (σ.σ. αφορά επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 ανήλθε σε 229,62 εκατ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023 είχε διαμορφωθεί σε 214,44 εκατ. ευρώ.

Σαφέστερη εικόνα για την πορεία του τζίρου θα έχουμε τις επόμενες ημέρες όταν θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο, ωστόσο παράγοντες του κλάδου αναφέρουν πως η αύξηση οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις που καταγράφηκαν στα είδη αυτά, καθώς ο όγκος πωλήσεων κινήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς.

Αντέχει η αγορά των καταστημάτων

Τα καταστήματα, τόσο σε δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους όσο και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, διατηρούν την ανθεκτικότητά τους, παρά τα σκαμπανεβάσματα του λιανεμπορικού τζίρου.

Σύμφωνα με έρευνα της Danos BNP Paribas Real Estate για το α’ εξάμηνο του 2024, το μέσο ενοίκιο ανά τ.μ. στα εμπορικά κέντρα διαμορφώνεται στα 40 ευρώ, ενώ υποχωρεί στα 25 ευρώ ανά τ.μ. για καταστήματα σε δευτερογενείς αγορές, και στα 13 ευρώ ανά τ.μ. για καταστήματα σούπερ μάρκετ.

Οι αποδόσεις για τα εμπορικά κέντρα διαμορφώνεται σύμφωνα με τη Δανός στο 6,7%-7,75%, ενώ χαμηλότερες (5,5%-6% ) είναι οι αποδόσεις στην αγορά της Οδού Ερμού, όπου το ύψος των ενοικίων ανά τ.μ. είναι το υψηλότερο στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στα ύψη τα ενοίκια στην Ερμού

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της BNP Paribas Real Estate, σύμφωνα με τα οποία στην Ερμού τα ενοίκια των καταστημάτων διαμορφώνονται στις 3.300 ευρώ ανά τετραγωνικό σε ετήσια βάση.

Ας σημειωθεί ότι η Ερμού, με βάση τα ίδια στοιχεία, αποτελεί τον δεύτερο ακριβότερο δρόμο στη Νότια Ευρώπη, πίσω από τις εμπορικές πιάτσες της Ρώμης και του Μιλάνου, όπου τα ενοίκια ανέρχονται στις 3.500 ευρώ ανά τ.μ. τον χρόνο και στις 3.800 ευρώ ανά τ.μ. αντιστοίχως.

Πηγή ΟΤ