Ταϊλάνδη: Πρωθυπουργός η 37χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, κόρη του Τακσίν

Πώς η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα ανήλθε στην εξουσία της Ταϊλάνδης και ποια τα προβλήματα που καλείται ν' αντιμετωπίσει - Τρίτο μέλος της οικογένειας που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Η 37χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα είναι πλέον η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Ταϊλάνδης. Η κληρονόμος της ζάπλουτης οικογένειας Σιναουάτρα αναδύθηκε στην επιφάνεια εν μέσω συγκρουσιακού κλίματος και παιχνιδιών εξουσίας των ελίτ της χώρας στη νοτιοανατολική Ασία.

Η κόρη του Τακσίν Σιναουάτρα, μοναδική υποψήφια για την πρωθυπουργία, εξελέγη από το κοινοβούλιο μόλις δύο ημέρες αφότου ο Σρέτα Ταβισίν παύθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού με απόφαση της δικαστικής εξουσίας. Η τελευταία είναι αυτά που κρατά κεντρικό ρόλο στα τεκταινόμενα και επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δύο επεισοδιακών δεκαετιών.

Με την Παετονγκτάρν διακυβεύεται η κληρονομιά και το πολιτικό μέλλον της δισεκατομμυριούχου οικογένειας Σιναουάτρα.

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός και το τρίτο μέλος της οικογένειας Σιναουάτρα που αναλαμβάνει την εξουσία μετά τη θεία της Γινγκλάκ και τον πατέρα της, Τακσίν, τον πιο πολωτικό και με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα πολιτικό.

Στην ψηφοφορία η Παετονγκτάρν έλαβε 319 ψήφους ή σχεδόν τα 2/3 της Βουλής. Δεν ήταν παρούσα στο κοινοβούλιο και παρακολούθησε τη διαδικασία από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός της.

Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα δεν ήταν ποτέ μέλος κυβέρνησης κι η απόφαση να εμπλακεί στην κεντρική σκηνή είναι μια «ζαριά» για τον 75χρονο Τακσίν, όπως σημείωσε το Reuters.

Θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, την ώρα που οικονομία να παραπαίει κι ο ανταγωνισμός από ένα αντίπαλο κόμμα εντείνεται. Παράλληλα θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το κεντρικό πρόγραμμά της για τη διανομή στον πληθυσμό μετρητών ύψους 14,25 δισεκ. δολάρια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.