Οι Ουκρανοί κατέλαβαν πόλη «κλειδί» στη Ρωσία – Το Κρεμλίνο «βλέπει» βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας - «Τερματίστε τον πόλεμο», λέει ο Λουκασένκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν τον πλήρη έλεγχο της ρωσικής πόλης Σούντζα.

Η εν λόγω πόλη έχει στρατηγική σημασία καθώς φιλοξενεί σταθμό μέτρησης του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει από τη δυτική Σιβηρία, το οποίο στη συνέχεια ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

«Κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο σκέφτηκαν ότι θα πρέπει να καταλάβουν αυτή την πόλη-κόμβο, και έτσι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να την καταστρέψει για να την πάρει πίσω», δήλωσε ο Αντρέι Φεντόροφ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

«Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, λόγω των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας. Παρεμπιπτόντως, αυτό θα πλήξει πολύ σκληρά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», πρόσθεσε.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένδειξη διακοπής της ροής του αερίου.

«Με τη βοήθεια της Δύσης η ουκρανική αντεπίθεση»

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση είναι άμεσα αναμιγμένη στο σχεδιασμό της επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο Πατρούσεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια, υποστήριξε πως δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν είναι αναμιγμένες στην επίθεση δεν είναι αληθείς.

«Η επιχείρηση στην περιφέρεια του Κουρσκ είχε επίσης σχεδιασθεί με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και δυτικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Οι δηλώσεις από την ηγεσία των ΗΠΑ ότι δεν είναι αναμιγμένη στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιφέρεια του Κουρσκ δεν είναι αληθείς … Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει στο ρωσικό έδαφος».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την επιδρομή της και ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμιά ανάμιξη στην επιχείρηση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε εικόνες βίντεο που δείχνουν αμερικανικά όπλα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία να τερματίσουν τη σύγκρουση, μετά την κατάληψη της πόλης Σούντζα, σε ρωσικό έδαφος, από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, μια εβδομάδα αφότου η Ουκρανία ξεκίνησε την εισβολή της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας,, ο Λουκασένκο είπε ότι οι μόνοι που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι «υψηλόβαθμα πρόσωπα Αμερικανικής καταγωγής».

«Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας τερματίσουμε αυτόν τον καυγά», είπε και σημείωσε πως «ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Λευκορώσοι το χρειάζονται. Αυτοί (η Δύση) το χρειάζονται».

Το Κίεβο ελέγχει 82 κοινότητες

Η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ είπε σήμερα ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, την ένατη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου εύρους ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος.

«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 κοινοτήτων», συμπλήρωσε, περιγράφοντας πως η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο». Επιπλέον, ο Ολεξάντρε Σίρκι είπε ότι η Ουκρανία εγκατέστησε μια στρατιωτική διοίκηση στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.