Το Ισραήλ διέταξε νέα εκκένωση περιοχών στην νότια και την κεντρική Γάζα που είχαν χαρακτηρισθεί ασφαλής ζώνη ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η αιτιολογία της διαταγής του στρατού είναι ότι οι περιοχές χρησιμοποιούνταν από την Χαμάς ως βάση για την εκτόξευση βλημάτων όλμου και ρουκετών.
Προειδοποιητικά φυλλάδια και ηλεκτρονικά μηνύματα στάλθηκαν στην περιοχή βόρεια της πόλης Χαν Γιούνις και στην ανατολική ζώνη του Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ. Εκεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο σε άλλα σημεία της Γάζας.
Ο στρατός του Ισραήλ εξηγεί σε ανακοίνωση ότι η προειδοποίηση έχει ως στόχο να περιορισθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να απομακρυνθούν από την ζώνη των εχθροπραξιών.
Νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ζώνη στην Χαν Γιούνις από την οποία είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες κατά του χωριού Κισουφίμ την Πέμπτη, και όπου βρέθηκαν όπλα, όπως φορητοί πύραυλοι, και εκρηκτικά.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί επανειλημμένως εντός του παλαιστινιακού θύλακα σε αναζήτηση ασφαλών περιοχών. Αλλά ακόμη και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ασφαλείς ζώνες υπάρχουν συστηματικά θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς και άλλες οργανώσεις ότι τοποθετούν σκοπίμως τους μαχητές τους σε τέτοιες «ασφαλείς» περιοχές. Η Χαμάς το αρνείται. Σε κάθε περίπτωση, οι εχθροπραξίες είναι πλέον περισσότερο διάσπαρτες και λιγότερο οργανωμένες, αφού η Χαμάς έχει περάσει σε τακτικές ανταρτοπόλεμου.
Οι διαπραγματεύσεις
Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Ντόχα με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η συμφωνία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα.
Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι προσπάθειες των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται για να σιγήσουν τα όπλα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιστρέψουν οι όμηροι. Αλλά και να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Με φόντο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ.