Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Ντόχα με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα.

Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι προσπάθειες των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται για να σιγήσουν τα όπλα, να επιστρέψουν οι όμηροι και να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Με φόντο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ότι «η Χαμάς παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων από στρατηγική άποψη, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της επίθεσης κατά της Γάζας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Χαμάς πιστεύει ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε ένα σαφές σχέδιο για την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως. Το εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι η συνεχιζόμενη ισραηλινή υπεκφυγή. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτύχει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων και αποκατάσταση, εκτός από μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Χαμάς δεν συμμετέχει με αντιπροσωπεία στις τωρινές συνομιλίες στην Ντόχα

Αιματηρή εφόρμηση εποίκων στη Δυτική Οχθη

Τη στιγμή των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, «καταδίκασε σθεναρά» χθες Πέμπτη έφοδο εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ».

«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η επίθεση, στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, πεσόντα «από τις σφαίρες εποίκων». Ακόμη ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.