Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει από τη Δευτέρα η περιοχή της Ηλείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα.

Το πρώτο κρούσμα στρεπτόκοκκου αφορά τον 48χρονο άνδρα από τη Λειβαδιά που έκανε διακοπές στο Κατάκολο και αρχικά είχε αποδοθεί ο θάνατός του σε τσίμπημα από καφέ αράχνη.

Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα στην έκθεση που υπογράφει αναφέρει ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος.

Ωστόσο, στην περίπτωσή του το τσίμπημα της αράχνης δεν βγήκε τυχαία, καθώς υπήρχαν στο πόδι του δύο στίγματα από δάγκωμα και πιθανολογείται το έντομο ή το τρωκτικό που τον δάγκωσε να του μετέδωσε και τον ιό του στρεπτόκοκκου.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά επίσης σε 45χρονο επισκέπτη της Ηλείας και συγκεκριμένα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Ηλεία και λαμβάνει τυχαία δείγματα με αιμοληψίες από διαφορά περιστατικά στο Νοσοκομείο Πύργου.

Με τα δείγματα του ΕΟΔΥ θα εξετασθεί αν υπάρχει το ενδεχόμενο της διάστασης του μικροβίου του στρεπτόκοκκου η αν πρόκειται για τυχαία περιστατικά.