Πρωτοβουλία Δούκα για την εκπόνηση σχεδίου διάσωσης της Αττικής – Τι προτείνει στους συνυποψηφίους του

«Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τώρα, να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε ένα ασφαλές, υγιές περιβάλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας.

Κάλεσμα στους συνυποψηφίους του να αναλάβει το ΠαΣοΚ πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός σχεδίου για την Αττική, μετά την επιβάρυνση που έχει υποστεί από τις συνεχείς πυρκαγιές και πλημμύρες, απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Σας καλώ, να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός Σχεδίου Διάσωσης της Αττικής, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης, τους επιστημονικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και την Αυτοδιοίκηση. Ένα Σχέδιο που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες και σύγχρονες λύσεις για την πρόληψη, θα αποκαθιστά τις πληγείσες περιοχές και κυρίως θα υλοποιεί το ανθεκτικό μέλλον της Αττικής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας, παραθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Τη δημιουργία task force που θα ξεκινήσει την προετοιμασία αυτού του σχεδίου.
  • Η ομάδα αυτή να αποτελείται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, και να δεσμευτεί να μας καταθέσει τα συμπεράσματα της, σε 90 ημέρες από σήμερα.
  • Τον συντονισμό της ομάδας να τον αναλάβει ο Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, από τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες στον χώρο του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που γνωρίζω ότι χαίρει της αναγνώρισης και του σεβασμού όλων μας.

Αναλυτικά:

«Αγαπητοί,

Άννα, Γιάννη, Μιχάλη, Νάντια, Νίκο, Παύλο.

Η Αττική μετά και την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά μπαίνει οριστικά στη ζώνη υψηλού κινδύνου για τη βιωσιμότητά της.

Έχει χάσει το 37% των περιαστικών δασών της, μόνο τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus.

Οι υδάτινοι υπόγειοι πόροι της είναι σχεδόν εξαντλημένοι σύμφωνα με τον καθηγητή Ευ. Λέκκα.

Το 60% του εδάφους της καλύπτεται από οικιστικό ιστό.

Ο κίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής γης είναι σχεδόν ορατός, σύμφωνα με τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, Εθνικό εκπρόσωπο για την κλιματική αλλαγή.

Οι κάτοικοι της Αττικής πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα. Περισσότεροι από 3.000 θάνατοι ετησίως, μόνο στην Αθήνα, συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2021- που δημοσιεύθηκε στο «TheLancet Planetary Health».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θέλει και δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την καταστροφική πορεία.

Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αρμόδιων φορέων, μόλις πριν ένα χρόνο, νομοθέτησε ένα νέο σχέδιο δασοπροστασίας, κρατώντας τις δασικές υπηρεσίες σε ρόλο κομπάρσου. Δεν κατάφερε να απορροφήσει παρά μόνο το 1% των – έτσι κι αλλιώς – πολύ χαμηλών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία. Νομοθέτησε ατελώς για την πρόληψη, με συνέπεια τις γνωστές εικόνες με όγκους ξερών κλαδιών, που οι πολίτες έσπευσαν να μαζέψουν από οικόπεδα και σπίτια, να παραμένουν στους δρόμους επικίνδυνων περιοχών.

Παρά τις αντιδράσεις των δήμων νομοθέτησε τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που προσθέτει όγκους τσιμέντου στις ήδη πυκνοδομημένες πόλεις.

Ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή νέο νόμο που θα επιτρέπει την άνευ όρων δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Απαντά με ασπιρίνες στο πρόβλημα της λειψυδρίας, την ώρα που οι ταμιευτήρες και της Αττικής αδειάζουν επικίνδυνα.

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής με τη δημιουργία ενός ενιαίου αντιπλημμυρικού δικτύου, παραμένει στα χαρτιά.

Είναι φανερό ότι η Αττική χρειάζεται ένα Σχέδιο Άμεσης Διάσωσης.

Ένα Σχέδιο που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί και θα θωρακίζει ολόκληρο το Λεκανοπέδιο απέναντι στις σοβαρές απειλές που απορρέουν από την κλιματική κρίση.

Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη, απέδειξε στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τον Έβρο, ότι δεν μπορεί.

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τώρα, να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε ένα ασφαλές, υγιές περιβάλλον.

Ξέρουμε και μπορούμε. Το κάναμε ήδη, όταν οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας έγιναν η βάση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας.

Σας καλώ, να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός Σχεδίου Διάσωσης της Αττικής, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης, τους επιστημονικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και την Αυτοδιοίκηση. Ένα Σχέδιο που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες και σύγχρονες λύσεις για την πρόληψη, θα αποκαθιστά τις πληγείσες περιοχές και κυρίως θα υλοποιεί το ανθεκτικό μέλλον της Αττικής.

Προτείνω:

  • Τη δημιουργία task force που θα ξεκινήσει την προετοιμασία αυτού του σχεδίου.
  • Η ομάδα αυτή να αποτελείται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, και να δεσμευτεί να μας καταθέσει τα συμπεράσματα της, σε 90 ημέρες από σήμερα
  • Τον συντονισμό της ομάδας να τον αναλάβει ο Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, από τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες στον χώρο του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που γνωρίζω ότι χαίρει της αναγνώρισης και του σεβασμού όλων μας.

Εισηγούμαι το Σχέδιο αυτό, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, να παρουσιαστεί στους πολίτες και να γίνει ο οδικός χάρτης, που το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την εφαρμογή του, εντός και εκτός Βουλής.

Αυτός στόχος, που αφορά ουσιαστικά την επιβίωση του 40% των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ζουν στην Αττική, χρειάζεται να μας ενώσει όλους για να μπορέσουμε να τον κάνουμε πράξη.

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να δίνει δύσκολες μάχες.

Η μάχη της επιβίωσης της Αττικής και των κατοίκων της, είναι από τις δυσκολότερες, τις πιο περίπλοκες, αλλά και η πιο επιβεβλημένη.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ζουν με τις οικογένειές τους σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Χάρης Δούκας»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.