Η κλιματική κρίση αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η καταγραφή της υψηλότερης γνωστής ημερήσιας θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, η οποία σημειώθηκε την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024.

Όπως ανακοίνωσε στο AFP το βασικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας, η θερμοκρασία ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2023.

Η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφθασε τους 28,90°C καταγράφοντας νέο ρεκόρ μετά τους 28,71°C που μετρήθηκαν στις 24 Ιουλίου 2023, δήλωσε ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) και του καταλανικού Ινστιτούτου ICATMAR.

«Η μέγιστη θερμοκρασία της 15ης Αυγούστου καταγράφηκε στις αιγυπτιακές ακτές, στο Ελ-Αρίς (31,96ºC)», ανέφερε ο ίδιος. Αλλά «η τιμή αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» πριν από μία ενδελεχέστερη επαλήθευση, εξήγησε.

Οι προκαταρκτικές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ναυτικής υπηρεσίας του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που χρονολογούνται από το 1982.

Το νέο ρεκόρ καταγράφεται έπειτα από έναν καυτό Ιούλιο για την περιοχή της Μεσογείου. Με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα hot points της κλιματικής κρίσης.

Η Μεσόγειος και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης

Η Μεσόγειος επλήγη το 2024 από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Επί δύο διαδοχικά καλοκαίρια, η Μεσόγειος ήταν θερμότερη σε σχέση με το εξαιρετικού χαρακτήρα καλοκαίρι του καύσωνα το 2003. Όταν η ημερήσια μέση θερμοκρασία μετρήθηκε στους  28,25°C στις 23 Αυγούστου του 2003. Αυτό το ρεκόρ διατηρήθηκε επί 20 χρόνια.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Μεσόγειο πλήττουν σοβαρά τα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά. Παράλληλα, ευνοούν τα χωροκατακτητικά είδη και αυξάνουν εν δυνάμει την ένταση των βροχών, λόγω του εντονότερου βαθμού εξάτμισης.

Το αξιοσημείωτο δεν είναι η μέτρηση της μέγιστης θερμοκρασίας σε μία δεδομένη ημέρα, αλλά η παρατήρηση μίας μακράς περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς κατάρριψη ρεκόρ, είχε σημειώσει ο Χουστίνο Μαρτίνεθ όταν ισοφαρίσθηκε το ρεκόρ του 2023.

«Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο. Ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπ’ όψιν την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε διαπιστώσει.