Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα Task Force για την επίτευξη στόχων – Τα 29 ορόσημα μέχρι τον Οκτώβριο

Η νέα αυτή Task Force αναμένεται να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα προχωρήσει στη χαρτογράφηση του συνόλου των ενταγμένων και υπό ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης

Νέα ομάδα εντός της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης συστήνει η κυβέρνηση για την καλύτερη παρακολούθηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Πρόκειται για απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.

Η νέα αυτή Task Force αναμένεται να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα προχωρήσει στη χαρτογράφηση του συνόλου των ενταγμένων και υπό ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, η εργασία αφορά ιδίως την εξέταση των 750 ενταγμένων έργων και του συνόλου των υποέργων τους, προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα συγκεκριμένα που συνεισφέρουν στην επίτευξη κάθε ορόσημου και στόχου, καθώς και των ενδιάμεσων βημάτων παρακολούθησης.

Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο λόγος έχει να κάνει με την όσο το δυνατόν καλύτερη παρακολούθηση της επίτευξης των συγκεκριμένων έργων που απαιτούνται για την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθουν όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για το υπουργείο είναι η έγκαιρη υποβολή του αιτήματος για την πέμπτη δόση που σχεδιάζεται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες εντός του Οκτωβρίου. Για να γίνει αυτό η χώρα μας θα πρέπει να έχει καλύψει δύο στόχους του προγράμματος αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 30% και ο δεύτερος με την ολοκλήρωση της δημόσιας ανάρτησης του 85% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.

Από κει και πέρα για την πέμπτη δόση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 27 ορόσημα που περιλαμβάνουν από αναθέσεις συμβάσεων έως και συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης.

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ecofin στα μέσα Ιουλίου, καταγράφηκε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ (7,6 δισ. επιδοτήσεις και 7,3 δισ. δάνεια) κατέχοντας σταθερά μια από τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς τις απορροφήσεις.

Τα 29 ορόσημα μέχρι τον Οκτώβριο

Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις μαζί με την ολοκλήρωση της τέταρτης δόσης του αιτήματος στο σκέλος των επιχορηγήσεων θα υπερβούν το 50% της συνολικής αξίας του ποσού που δικαιούται η Ελλάδα. Στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης που σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι θα προσθέσει περίπου 5% στο ΑΕΠ από το 2022 έως το 2030, όπως επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, η Ελλάδα έχει ποσοστό εκταμιεύσεων συμβασιοποιημένων δανείων στο 35% με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων από το Ταμείο καλύπτονται τα 5,17 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα αιτηθεί 1,3 δισ. επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. δανειοδοτήσεις, σημειώνοντας πως μετά και την καταβολή του πέμπτου αιτήματος, οι συνολικές εκταμιεύσεις της χώρας μας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέλθουν άμεσα σε 18,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως το πέμπτο αίτημα πληρωμής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, για το οποίο συνολικά υπάρχουν 29 ορόσημα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η συνολική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, με την έννοια της εισροής κεφαλαίων στη χώρα, ανήλθε σε 42% για τις επιχορηγήσεις και 41% για τα δάνεια, όμως η πορεία εκτέλεσης των προγραμμάτων του καθώς τα κονδύλια μπλοκάρονται από τις δυσλειτουργίες της γραφειοκρατίας και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να φθάσουν στις επιχειρήσεις.

Πηγή: OT.GR

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.