Παραδοσιακή και πεντανόστιμη φάβα Σαντορίνης

Το καλοκαίρι χρειάζεται ένα απλό, αλλά εξαιρετικά νόστιμο πιάτο, που αναδεικνύει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων και την παράδοση της ελληνικής κουζίνας και δεν είναι άλλο από τη φάβα Σαντορίνης. Παραδοσιακή και υπέροχη νοστιμιά.

Κώστας Αγγελόπουλος
Παραδοσιακή και πεντανόστιμη φάβα Σαντορίνης

Το καλοκαίρι χρειάζεται ένα απλό, αλλά εξαιρετικά νόστιμο πιάτο, που αναδεικνύει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων και την παράδοση της ελληνικής κουζίνας και δεν είναι άλλο από τη φάβα Σαντορίνης. Παραδοσιακή και υπέροχη νοστιμιά.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  500 γρ. φάβα Σαντορίνης
  •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  100 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  5 φέτες απόχτι (χοιρινό αλλαντικό Σαντορίνης) ψιλοκομμένο
  •  5 ρώγες από κόκκινο σταφύλι κομμένες στα τέσσερα
  •  50 γρ. φιστίκι Σαντορίνης τριμμένο
  •  Φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε καλά τη φάβα. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό (περίπου 5 κούπες) και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τη φάβα. Τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με λάδι το ξερό κρεμμύδι και το προσθέτουμε στη φάβα.

  2. Αφήνουμε τη φάβα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμα και ανακατεύοντας τακτικά γιατί κολλάει εύκολα.

  3. Από το βράσιμο και το συνεχές ανακάτεμα, θα γίνει σαν χυλός, οπότε δεν χρειάζεται να την πολτοποιήσουμε. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.

  4. Σερβίρουμε τη χυλωμένη φάβα σε πιάτο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο απόχτι, το φιστίκι, το σταφύλι και το κρεμμυδάκι.

  5. Τέλος την περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.

Μικρά Μυστικά

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να παντρέψετε τη φάβα με ένα Σαντορινιό Ασύρτικο. Το Σαντορίνη 2023 του Οινοποιείου Βασάλτης καταφέρνει με την οξύτητα και τις νότες ορυκτών να
αγκαλιάζει τις έντονες γεύσεις από το κρεμμύδι και το λάδι.