5 το πρωί: Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων – Ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Οι αποκλεισμοί ΑΕΚ και ΠΑΟ

Εξαπλώνεται και στην Ευρώπη η ευλογιά των πιθήκων, με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στη Σουηδία, την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας.

1

Τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη

2

Εγκληματική οργάνωση πίσω από τον θάνατο του Matthew Perry

  • Πέντε διώξεις: Συνολικά πέντε άντρες κατηγορούνται για τον θάνατο του γνωστού ηθοποιού Matthew Perry, ενώ σύμφωνα με το NBC News, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν ένα άτομο στη Νότια Καλιφόρνια την Πέμπτη. Ο Perry βρέθηκε νεκρός στο τζακούζι του σπιτιού του τον Οκτώβριο του 2023 και, μετά τη διενέργεια νεκροψίας, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου του η υπερβολική δόση κεταμίνης.
  • Οι εμπλεκόμενοι: Οι αρχές αποκάλυψαν χθές  ότι μέσω της έρευνας ξεσκεπάστηκε ένα ευρύ εγκληματικό δίκτυο προμηθευτών κεταμίνης μέλη του οποίου έδωσαν το φάρμακο στον Perry και σε άλλους. Ο προσωπικός βοηθός του, δύο γιατροί και μια ντίλερ ναρκωτικών βρίσκονται ανάμεσα στους κατηγορούμενους.
  • Ο ρόλος της κεταμίνης: Ο Perry φέρεται να κατανάλωνε κεταμίνη ως φάρμακο για να αντιμετωπίσει τον εθισμό του, την κατάθλιψη και το άγχος του, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το κύκλωμα. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών οι εμπλεκόμενοι μοίρασαν περίπου 20 φιαλίδια κεταμίνης στον ηθοποιό με αντάλλαγμα 55.000 δολάρια.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι Ουκρανοί ελέγχουν 82 κοινότητες σε ρωσικό έδαφος

  • Η προέλαση: Η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ δήλωσε χθες ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, την ένατη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου εύρους ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος.
  • Η απάντηση: Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία.Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από τη σημαντική πόλη Ποκρόβσκ, που αποτελεί έναν σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.
  • Η βοήθεια: Όπως έγινε γνωστό,τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν Βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 για να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους στη Ρωσία.
4

Σε συναγερμό για πυρκαγιές σε 8 περιφέρειες της χώρας

  • Το εκρηκτικό κοκτέιλ:Για λίγες ακόμα ημέρες οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στη χώρα και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία εντείνεται ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών.Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι και το Σάββατο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 7 έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο, την στιγμή που η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 39 – 41°C, δημιουργώντας ξηρές καιρικές συνθήκες.
  • Οι περιοχές υψηλού κινδύνου: Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Κρήτης.
  • Η σύσταση της Πυροσβεστικής: H Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
5

Αποκλεισμός από την Ευρώπη για ΑΕΚ - Στα προκριματικά του Conference o Παναθηναϊκός

  • Η ΑΕΚ: Η Ένωση πλήρωσε την αυτοκτονία στην Αρμενία και τη δυστοκία στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς το 1-0 με το αυτογκόλ στις καθυστερήσεις δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη Νόα. Έτσι η ΑΕΚ αποχαιρετά για φέτος τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
  • Ο Παναθηναϊκός: Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να συνεχίσει στο Europa League, κόντρα στον Άγιαξ. Το Τριφύλλι μπορεί να ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (0-1) με τον Τετέ στο 89ο λεπτό, όμως αποκλείστηκε σε μία συγκλονιστική διαδικασία πέναλτι, με 34 εκτελέσεις. Οι πράσινοι συνεχίζουν στα play off του Conference League, με αντίπαλο τη Λανς.
  • Η Σούπερ Λιγκ: Παράλληλα, αύριο ξεκινάει και το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Πανσερραϊκό στις 20:00, ενώ ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στον Βόλο, επίσης στις 20:00. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης την Κυριακή στις 20:00, ενώ η ΑΕΚ τον ΟΦΗ στις 22:00.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.