Η Μινεσότα είναι μια δύσκολη και «αφιλόξενη» πολιτεία για το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Από το 2000 η υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για τη Γερουσία κερδίζει άνευ διαλείμματος το «χρίσμα», χάρη κυρίως στην Έιμι Κλόμπουτσαρ που από το 2006 κατατροπώνει όποιον αντίπαλο κι αν σταθεί απέναντί της.

Ο τελευταίος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εξελέγη στη μεσοδυτική «Γη των 10.000 λιμνών» ήταν ο Ροντ Γκρέιμς. Στην αλλαγή της χιλιετίας έγινε η απότομη στροφή και πρώτευσε ο Μαρκ Ντέιτον, προτού το 2006, το 2012 και το 2018 η απόφοιτη νομικός του Γέιλ γίνει η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής των ΗΠΑ με σαρωτικά μάλιστα αποτελέσματα.

Από το NBA στη Γερουσία

Την απόλυτη αυτή κυριαρχία της 64χρονης σήμερα Κλόμπουτσαρ θέλει ν’ αμφισβητήσει ένας πρώην παίκτης τριών ομάδων του NBA. Ο Ρόις Γουάιτ είναι μόλις 33 ετών και στη θεωρία δεν διαθέτει το πολιτικό υπόβαθρο για ν’ απειλήσει τη δημοφιλή πολιτικό. Τις εσωκομματικές εκλογές στο ρεπουμπλικανικό κόμμα πάντως τις κέρδισε, έναντι του βετεράνου του Ναυτικού Τζο Φρέιζερ, και πιστεύει πως είναι σε θέση να επαναλάβει τον θρίαμβό του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αποσπώντας την έδρα της Μινεσότα στο ανώτερο όργανο του αμερικανικού Κογκρέσου.

Αν και ενεργά συμμετέχων στις διαδοχικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, ο νεαρός πολιτικός ποντάρει πάρα πολλά στη ρητορική Τραμπ – τον οποίο λατρεύει φανατικά.

Αυτοσυστήνεται ο ίδιος ως αυθεντικός πατριώτης, μιλά ανοικτά για το κλείσιμο των συνόρων και κατά των μεταναστών κάθε μορφής, μέμφεται την αυτοδιάθεση των γυναικών, ασπάζεται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας (κορωνοϊός, αντισημιτισμός, επιβολή παγκοσμιοποίησης, εμβολιασμός κ.α) και αντικρούει καθετί που απορρέει από τη woke κουλτούρα και τον ενοχλεί.

Αναπόφευκτο είναι, υπό αυτές τις συνθήκες, να χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του ως ένα «ακροδεξιός λαϊκιστής», από το στόμα του οποίου ξεχύνεται ομοφοβία και ρατσισμός.

Ένα ταλέντο που χάθηκε

Με τη στάση του ο Ρόις Γουάιτ διεκδικεί να πετύχει στην κεντρική πολιτική σκηνή ό,τι δεν κατάφερε στα παρκέ του μπάσκετ. Μόλις το 2012, ένα χρόνο πριν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνει draft από τους Μιλγουόκι Μπακς, ο 21χρονος τότε φόργουορντ άφηνε το πανεπιστήμιο Αϊόβα Στέιτ (στο οποίο είχε πάει γιατί είχε εκδιωχθεί από το Μινεσότα για κλοπές) κι από το #16 της διαδικασίας κέρδιζε μια θέση στο ρόστερ των Χιούστον Ρόκετς.

Οι «ρουκέτες» ήλπιζαν ότι αποκτούσαν ένα εξελίξιμο κολεγιόπαιδο με πολύ καλό κορμί κι έφεση στα double double. Εκείνη την εποχή ήταν μεταξύ των κορυφαίων τριάντα ταλέντων της χώρας, γιατί σκόραρε, μάζευε ριμπάουντ και πάσαρε εξίσου καλά.

Υποτίθεται πως θα ήταν συμπαίκτης με τον Τζέιμς Χάρντεν, τον Τζέρεμι Λιν και τον Τσάντλερ Πάρσονς. Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας μέχρι που ο Ντάριλ Μόρεϊ (GM των Ρόκετς) τον χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη επιλογή πρώτου γύρου».

Ο Γουάιτ είχε ιστορικό γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και δεν αποδείχθηκε εφικτό ν’ ανταποκριθεί στις σκληρές -και πολλές φορές αντίξοες- απαιτήσεις μιας σούπερ επαγγελματικής ομάδας. Διακατεχόταν από τον φόβο των αεροπορικών πτήσεων και γι’ αρχή συμφώνησε να ταξιδεύει για τα εκτός έδρας παιχνίδια μονάχα οδικώς – όταν αυτό ήταν εφικτό.

Από ομάδα σε ομάδα και στο μηδέν

Η συνολική διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης ήταν αρκετά περίπλοκη για όλους (ομάδα, παίκτη) και δεν είχε αίσια έκβαση. Αφού πρώτα ο Γουάιτ «υποβιβάστηκε» στη θυγατρική ομάδα της G-League, κάτι που αρνήθηκε να πράξει, ακολούθως παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στους Φιλαντέλφια Σίξερς από τους οποίους κι έμεινε ελεύθερος χωρίς να φορέσει τη φανέλα τους.

Στο NBA έπαιξε εν τέλει, αλλά όλη η καριέρα του χώρεσε μέσα σε τρία ματς και σε λιγότερα από 9 λεπτά. Την άνοιξη του 2014 υπέγραψε δεκαήμερα συμβόλαια με τους Σακραμέντο Κινγκς κι εμφανίστηκε σε τρία διαδοχικά παιχνίδια του Μαρτίου (21, 23, 26). Ένα εξ αυτών ήταν κόντρα στους Μπακς του ρούκι Αντετοκούνμπο.

Ο συνολικός απολογισμός του ήταν 0 πόντοι με 0/1 δίποντο, 0 ριμπάουντ, 0 ασίστ, 0 κλεψίματα, 0 κοψίματα.

Νούμερα «έγραψε» μόνο στη (χαμηλού επιπέδου) καναδική λίγκα, στην οποία αναδείχθηκε δυο φορές πρωταθλητής, μια φορά πρώτος σκόρερ και δυο φορές μέρος της κορυφαίας πεντάδας. Το 2018 συμφώνησε να ενταχθεί στην ιταλική Τορίνο, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ και το προσύμφωνο που είχε υπογράψει ακυρώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η ενασχόληση με την πολιτική και η υποψηφιότητα

Το 2019, στα 28 του πλέον, άρχισε ν’ ασχολείται και με τις πολεμικές τέχνες. Επιχείρησε να γίνει επαγγελματίας μαχητής του MMA, αλλά μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας κι έναν χαμένο αγώνα κατάλαβε ότι δεν βρισκόταν στο επίπεδο ν’ ανταπεξέλθει. έκτοτε έλαβε την απόφαση ν’ ασχοληθεί με την πολιτική.

Η δολοφονία του Φλόιντ, τον Μάιο του 2020, τον είχε ταράξει πάρα πολύ και από το 2022 ενεπλάκη πλέον ως υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων. Είπε ότι το έκανε και για τον παππού του που ήταν ψηφοφόρος των «ελεφάντων». Επέμεινε, σκόρπισε χρήμα και κέρδισε σταδιακά τον χώρο του.

Σήμερα ο Ρόις Γουάιτ είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, καθολικός και φανατικός υπερασπιστής του δόγματος «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

Θεωρεί ότι οι μαύροι της Μινεσότα έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους Δημοκρατικούς, πως οι χειραφετημένες γυναίκες μισούν τους στρέιτ άνδρες, εκτός κι αν υποκύψουν στη θεωρία τους, χρησιμοποιεί μονίμως λεξιλόγιο του «πεζοδρομίου» και είναι βέβαιος ότι «θα πολεμήσουμε, θα νικήσουμε, θα σώσουμε τη δημοκρατία».

Γιατί ο ίδιος, λέει πως, «δεν παίζει το παιχνίδι τους». Όπως όμως δεν έπαιξε ποτέ στο NBA.