Ιαπωνία: Λήξη συναγερμού για μεγασεισμό

Ο συναγερμός αυτός είχε κηρυχθεί, για πρώτη φορά, μετά τη σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών ανοικτά του αρχιπελάγους την 8η Αυγούστου.

Οι αρχές της Ιαπωνίας προχώρησαν σε άρση του συναγερμού για «μεγασεισμό» που είχαν κηρύξει πριν από μια εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

«Καθώς δεν παρατηρήθηκε καμία ανωμαλία στη σεισμική δραστηριότητα ή παραμόρφωση στον φλοιό της γης, τερματίζεται η ειδική έκκληση για ιδιαίτερη επαγρύπνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος (ενός μεγάλου σεισμού)», δήλωσε ο Γιοσιφούμι Ματσουμούρα στους δημοσιογράφους.

Ο συναγερμός αυτός είχε κηρυχθεί μετά τη σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών ανοικτά του αρχιπελάγους την 8η Αυγούστου.

Την προηγουμενη εβδομάδα η Ιαπωνία εξέδωσε , για πρώτη φορά, προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο «μεγα-σεισμού» που θα χτυπήσει στο εγγύς μέλλον, καλώντας τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, αλλά να μην προχωρήσουν σε εκκενώσεις.

Η πιθανότητα ισχυρού σεισμού

«Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA).

Η προειδοποίηση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοιχτά του νότιου νησιού Kyushu, ο οποίος πάντως δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεκτονικών πλακών κατά μήκος της «ζώνης της φωτιάς» του Ειρηνικού και είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο.

Στο αρχιπέλαγος, όπου κατοικούν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνονται περίπου 1.500 σεισμικές δονήσεις το χρόνο, οι περισσότερες ασθενείς.

Ακόμα και οι πιο ισχυροί σεισμοί προκαλούν εν γένει λίγες ζημιές, κυρίως χάρη στην εφαρμογή αυστηρών αντισεισμικών οικοδομικών κανονισμών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα μέτρα προστασίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.