Θλίψη έχει προκαλέσει η υπόθεση με τον πνιγμό της 8χρονης σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική, στην περιοχή Κρυοπηγή. Την ίδια ώρα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του άτυχου κοριτσιού παραμένουν αναπάντητα.
Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έριξε παραπάνω φως στην υπόθεση, αφού απλώς διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος επήλθε από πνιγμό. Από τη νεκροψία της σωρού αναμένεται να εμφανιστούν νέα στοιχεία, όπως οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας.
Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους κανονισμούς και την τήρηση των πρωτοκόλλων στην κατασκήνωση.
Τα ερωτήματα
Από τα μέχρις στιγμή στοιχεία, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα, τα οποία θα κληθεί η κατασκήνωση να απαντήσει:
- Αν η πισίνα βρίσκεται σε οριοθετημένο χώρο, ασφαλή για τα παιδιά,
- Αν είναι περιφραγμένη κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ.,
- Αν υπήρχε ναυαγοσώστης στο σημείο, καθώς με βάση τον νόμο απαιτείται η παρουσία του, για να εξασφαλίζεται η χρήση της από τα παιδιά.
Τα δύο σενάρια που εξετάζονται
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς η 8χρονη κατάφερε να ξεφύγει της προσοχής και να βρει τραγικό θάνατο στην πισίνα. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι το άτυχο κορίτσι, αμέσως μετά το φαγητό να πήγε στην πισίνα, ενώ το δεύτερο θέλει την 8χρονη να φεύγει από το δωμάτιο την ώρα της κατάκλισης.
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, η ΕΛΑΣ αναζητεί και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης προκειμένου να τον συλλάβει στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές στις πισίνες
Στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας των πισινών εντός της κατασκήνωσης στην οποία βρέθηκε νεκρή η 8χρονη προχώρησε σήμερα ο Δήμος Κασσάνδρας.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016 που θέτει τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας των κατασκηνώσεων ορίζεται ότι η πισίνα πρέπει να είναι «σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ. για να εξασφαλίζεται η χρήση της με την επίβλεψη του απαιτούμενου για τη λειτουργία της προσωπικού (ναυαγοσώστες)».
Ο Δήμος Κασσάνδρας εξέδωσε άδεια λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης τον Αύγουστο του 2022.
Στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης που έγινε σήμερα, ανακάλεσε τις άδειες καθώς αποδείχθηκε ότι έχουν τροποποιηθεί δεδομένα βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε πως έπειτα από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε ότι σε μία πισίνα «ένα τμήμα της περίφραξης της κολυμβητικής δεξαμενής δεν υφίσταται όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα […] καθώς υπήρχαν σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση των παιδιών».
Αναφορικά με τη δεύτερη πισίνα, από τον έλεγχο προέκυψε ότι «δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα σωσίβια (2) και (1) κοντάρι, ενώ δεν υπάρχουν σημάνσεις για τα βάθη».
Παράλληλα, φαίνεται πως το άτομο που είχε οριστεί από την εταιρεία προκειμένου να είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών προς τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές και λοιπές με τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών διατάξεις, δεν έχει προσληφθεί κατά το έτος 2024 από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και δεν έχει οριστεί άλλος υπεύθυνος.
«Δεν γίνεται αυτοψία από εμάς. Διαπιστωτική είναι η διαδικασία που κάνουμε εμείς. Μας έστειλε το τμήμα Υγιεινής τα έγγραφα και δώσαμε την άδεια» είπε σύμφωνα με την Καθημερινή η δήμαρχος Κασσάνδρας, ερωτηθείσα για το αν την ημερομηνία της έκδοσης οι εγκαταστάσεις πληρούσαν τα κριτήρια.
«Δεν είδα κανέναν μέσα στην πισίνα και κλείδωσα»
Μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση η ναυαγοσώστρια της κατασκήνωσης, η οποία έδωσε κατάθεση στις Αρχές.
«Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά —περίπου στις 13:15 σύμφωνα με το πρόγραμμα— κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτή και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star.
Οι εξηγήσεις στην οικογένεια που δε δόθηκαν
Τραγικές φιγούρες της υπόθεσης είναι και η οικογένεια της 8χρονης. Ο πατέρας της ανήλικης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ζητά εξηγήσεις για το θάνατο του παιδιού του.
Όπως τόνισε ο ίδιος στον Alpha, δεν τους έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση για το περιστατικό.
«Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη. Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα» τόνισε.
Ελεύθεροι οι 2 συλληφθέντες – Αναζητείται ο νόμιμος εκπρόσωπος
Παράλληλα, εκτός από τη σύλληψη της ομαδάρχισσας και του αρχηγού της κατασκήνωσης -που αφέθηκαν ελεύθεροι- η Αστυνομία αναζητά και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης ώστε να του περάσει χειροπέδες στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Μετά την 19χρονη ομαδάρχισσα αφέθηκε ελεύθερος και ο 34χρονος αρχηγός της κατασκήνωσης, ο οποίος κατηγορείται και αυτός για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.
Σύμφωνα με το thesstoday.gr ο εισαγγελέας έχει διατάξει πραγματογνωμοσύνη στην πισίνα της κατασκήνωσης, στον χώρο δηλαδή όπου το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.
Θέλει να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών, ενώ ίδιο έλεγχο έχει διατάξει και συνολικά στην κατασκήνωση, καθώς εάν εντοπιστούν παραλείψεις, ενδέχεται ακόμη και το σφράγισμά της.
Το χρονικό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «Κατασκηνωτική Εκπαιδευτική Α.Ε.», την Τρίτη, αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτια τους για την μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης.
Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που κλήθηκε αμέσως στον χώρο.
Ασθενοφόρο μετέφερε την άτυχη 8χρονη στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριας μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος», αναφέρει η εταιρεία.