Μπορεί στο παρελθόν να είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή της για τα ψηφιακά νομίσματα, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει στα crypto, ωστόσο η πραγματικότητα τη διαψεύδει: σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η Goldman Sachs κατέχει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin ETFs.

Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της 13-F αποκάλυψε ότι κατέχει θέσεις σε επτά από τα 11 BTC ETFs στις ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη συμμετοχή της είναι στο iShares Bitcoin Trust (IBIT) στα 238,6 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από το Bitcoin ETF (FBTC) της Fidelity με 79,5 εκατομμύρια δολάρια, 56,1 εκατομμύρια δολάρια από το BTC ETF της Invesco Galaxy (BTCO) και 35,1 εκατομμύρια δολάρια στο GBTC της Grayscale. Κατέχει επίσης μικρότερες θέσεις σε BITB, BTCW και ARKB.

Η «εκπληκτική επιτυχία» του Bitcoin

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Consensus 2024 του CoinDesk στο Ώστιν, ο Mathew McDermott, ο παγκόσμιος επικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, είπε ότι τα BTC ETF ήταν μια «μεγάλη ψυχολογική καμπή» για τη βιομηχανία.

«Το bitcoin ETF ήταν προφανώς μια εκπληκτική επιτυχία», είπε ο McDermott στη σκηνή. Το γραφείο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs επικεντρώνεται κυρίως στην ψηφιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

Προηγουμένως η Goldman Sachs είχε πει ότι οι πελάτες της δεν ενδιαφέρονται για την κρυπτογράφηση.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι κατηγορία επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε στη Wall Street Journal τον Απρίλιο η Sharmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής επενδύσεων της μονάδας Wealth Management της τράπεζας . «Δεν πιστεύουμε στην κρυπτογράφηση», είχε πει τότε το στέλεχος της Goldman Sachs, η οποία πλέον μετατρέπεται σε φάλαινα των crypto.

Οι φάλαινες στις αγορές του Bitcoin χαρακτηρίζονται από την κατοχή σημαντικού αριθμό κρυπτονομισμάτων BTC, ο οποίος είναι ικανός να επηρεάσει ως έναν βαθμό την αγορά. Ενώ δεν υπάρχει ακριβές όριο για την ταξινόμηση κάποιου ως φάλαινας, ένα ευρέως αποδεκτό σημείο αναφοράς είναι η κατοχή 1.000 ή περισσότερων BTC. Στον αντίποδα οι «γαρίδες» είναι επενδυτές που κατέχουν λιγότερο από 1 bitcoin.

Σήμερα η τιμή του Bitcoin υποχωρεί κατά 0,91% στα 58.411,61 δολάρια, ενώ το Ether χάνει 1,44% και διαμορφώνεται σε 2.626,04 δολάρια.

Πηγή: ot.gr