ΟΗΕ: Καταδίκη της εισβολής ανταρτών Χούθι σε γραφεία του ΟΗΕ στην Υεμένη

Σε δήλωσή του, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι η είσοδος σε γραφείο του ΟΗΕ χωρίς άδεια και η κατάσχεση εγγράφων και περιουσιακών στοιχείων με τη βία είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, καταδίκασε σήμερα έντονα την εισβολή στην εκπροσώπηση του Γραφείου του στη Σαναά από αντάρτες Χούθι.

Σε δήλωσή του, ο κ. Toυρκ αναφέρει ότι η είσοδος σε γραφείο του ΟΗΕ χωρίς άδεια και η κατάσχεση εγγράφων και περιουσιακών στοιχείων με τη βία είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι αυτά είναι έγγραφα μεγάλης σπουδαιότητας καθώς αφορούν το έργο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι τα στοιχεία για το έργο που επιτελείται από το Γραφείο του ΟΗΕ για την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Υεμένη.

Ο κ. Τουρκ κάλεσε το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ (ευρύτερα γνωστό ως Χούθι, από το επώνυμο των ηγετών του) να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις και να επιστρέψει αμέσως όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα κατασχεθέντα έγγραφα.

Επίσης επανέλαβε την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των συνεργατών και υπαλλήλων του ΟΗΕ που κρατούνται στην Υεμένη.

«Υπενθυμίζουμε ότι στον απόηχο της κράτησης μελών του προσωπικού του ΟΗΕ τον Ιούνιο και λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις επιχειρήσεις του Γραφείου στη Σαναά και σε άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ. Το Γραφείο συνεχίζει να λειτουργεί σε άλλες περιοχές της Υεμένης» ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.