Αμερικανός ο οποίος εργαζόταν για την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ομολόγησε χθες Τρίτη την ενοχή του στην κατηγορία πως έδινε στην Κίνα εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες όσον αφορά την άμυνα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων για εξοπλισμούς, στρατιωτικές τακτικές και στρατηγικές.

Ο Κόρμπιν Σολτς, υπαξιωματικός με άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων, συνελήφθη τον Μάρτιο στο Φορτ Κάμπελ, στρατιωτική βάση στην πολιτεία Κεντάκι (ανατολικά).

Ομολόγησε την ενοχή του, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες πως αποκάλυψε πληροφορίες σχετιζόμενες με την εθνική άμυνα, εξήγαγε εμπιστευτικά δεδομένα σχετιζόμενα με στρατιωτικά είδη χωρίς άδεια, και για διαφθορά δημοσίου λειτουργού, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, ο στρατιωτικός παρέδωσε έναντι αμοιβής δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε πρόσωπο που ζει στο Χονγκ Κονγκ και φέρεται να συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.

Έλαβε 42.000 δολάρια για τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στα έγγραφα που έστειλε στην Κίνα ήταν έκθεση με διδάγματα που άντλησε ο αμερικανικός στρατός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Άλλα έγγραφα περιείχαν αναλύσεις για κινεζικές στρατιωτικές τακτικές, ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Νότια Κορέα και στις Φιλιππίνες, ή ακόμη οπλικά συστήματα όπως το ελικόπτερο HH-60 και το καταδιωκτικό χαμηλής παρατηρησιμότητας F-22.

«Κυβερνήσεις όπως αυτή της Κίνας στοχοποιούν επιθετικά το στρατιωτικό προσωπικό μας και τις πληροφορίες μας για την εθνική ασφάλεια, και θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να εγγυηθούμε την προστασία των πληροφοριών αυτών έναντι εχθρικών ξένων κυβερνήσεων», τόνισε ο Ρόμπερτ Γουέλς, εκτελεστικός βοηθός διευθυντής του FBI (της ομοσπονδιακής αστυνομίας).

Ο Κόρμπιν Σολτς είναι πλέον αντιμέτωπος με την προοπτική να περάσει δεκαετίες στη φυλακή. Ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για την 23η Ιανουαρίου 2025.

Η σύλληψή του ακολούθησε αυτές, έναν χρόνο νωρίτερα, δυο πεζοναυτών στην Καλιφόρνια, που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία επ’ ωφελεία της Κίνας.