Η Ιμάν Κελίφ κατάφερε να κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία, στην κατηγορία 66 κιλών, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, όπως δήλωσε η ίδια. Ήταν κάτι που «επηρέασε απίστευτα την ίδια και τους γύρω της», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο προπονητής της, Πέδρο Ντιάζ.

Η Ιμάν Κελίφ επέλεξε να κινηθεί νομικά σε βάρος των ατόμων που της επιτέθηκαν μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με το Variety. Από την πρώτη μέρα της εμφάνισης της στο Παρίσι, βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» μιας θορυβώδους και δυσάρεστης διαμάχης σχετικά με το βιολογικό φύλο της.

Παρά το γεγονός ότι η Ιμάν Κελίφ γεννήθηκε γυναίκα, αγωνίζεται εδώ και μια δεκαετία σε γυναικεία πρωταθλήματα και δεν αναγνωρίζεται ως τρανσέξουαλ ή ίντερσεξ, αντιμετώπισε έναν χείμαρρο κατηγοριών. Ενώ η Ολυμπιακή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «επιστημονικά, δεν πρόκειται για έναν άνδρα που παλεύει με μία γυναίκα».

Η αθλήτρια της πυγμαχίας κατάθεσε μήνυση για Cyberbullying εναντίον αρκετών χρηστών των social media, οι οποίοι αμφισβήτησαν το βιολογικό της φύλο. Ανάμεσα στα άτομα που κατονομάζονται στη μήνυσή της, είναι η J.K. Rowling και ο Έλον Μασκ.

Η νομική διαδικασία και οι «υψηλοί» κατηγορούμενοι

Η Ιμάν Κελίφ υπέβαλλε στις γαλλικές αρχές μήνυση για φερόμενες «πράξεις επιβαρυντικής παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο». Ο δικηγόρος της αθλήτριας, Nabil Boudi, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, επιβεβαίωσε στο Variety, ότι και τα δύο άτομα αναφέρονται στο σώμα της καταγγελίας, η οποία κατατέθηκε στην εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η αγωγή κατατέθηκε κατά του X (πρώην Twitter), γεγονός που σημαίνει ότι σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, είναι κατά αγνώστων. Αυτό διασφαλίζει ότι «η εισαγγελία έχει όλο το περιθώριο να διεξάγει ευρεία έρευνα για όλους τους χρήστες», δηλαδή και για όσους έγραφαν μηνύματα μίσους και με ψευδώνυμα, όπως επεσήμανε ο δικηγόρος της.

Από τα πρόσωπα που έχουν γίνει γνωστά και διερευνώνται είναι η J.K. Rowling και ο Έλον Μασκ, ενώ παράλληλα υπό εξέταση βρίσκονται ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος και νυν υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter, οπότε είτε κατονομάζεται είτε όχι στη μήνυσή μας, αναπόφευκτα θα εξεταστεί ως μέρος της δίωξης», υπογράμμισε ο δικηγόρος της Ιμάν Κελίφ.

Η J.K. Rowling και κακοποίηση

Οι περισσότερες επιθέσεις προς το πρόσωπο της Αλγερινής αθλήτριας της πυγμαχίας έγιναν μέσω των social media, και ιδιαίτερα στο X (πρώην Twitter). Η διαμάχη κλιμακώθηκε, όταν στο προσκήνιο εμφανίστηκαν και αναρτήσεις, όπως αυτές της συγγραφέα του Χάρι Πότερ.

Η J.K. Rowling δημοσίευσε μία φωτογραφία της Ιμάν Κελίφ από τον αγώνα της με την Ιταλίδα πυγμάχο, Άντζελα Καρίνι. Το στιγμιότυπο συνόδευε το σχόλιο το οποίο έγραφε μεταξύ άλλων ότι η αθλήτρια από την Αλγερία είναι ένας άνδρας, ο οποίος απολαμβάνει την αγωνία μίας γυναίκας που μόλις χτύπησε στο κεφάλι. Η J.K. Rowling έχει 14,2 εκατομμύρια ακολούθους.

Ωστόσο, τα σχόλια της J.K. Rowling δεν σταμάτησαν εκεί. Η ίδια δεν έκρυψε την αντίρρησή της για τη συμμετοχή της Ιμάν Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς κατά τη διάρκεια των αγώνων έκανε συχνά repost διάφορα σχόλια και αναρτήσεις που εντόπιζε από άλλους χρήστες του X, τις οποίες άλλοτε σχολίαζε περαιτέρω, κι άλλοτε ανέβαζε αυτούσια.

Τα βέλη του Μασκ και Τραμπ

Ο Έλον Μασκ έχει κάνει αρκετές δηλώσεις το τελευταίο διάστημα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, κάτι που τον έχει φέρει σε ρήξη και με την κόρη του Βίβιαν Τζένα Γουίλσον. Τα βέλη του ιδρυτή της Tesla βρήκαν και την Ιμάν Κελίφ.

Ο ιδιοκτήτης του X κοινοποίησε στην πλατφόρμα μία ανάρτηση της κολυμβήτριας Riley Gaines, η οποία είχε τη φωτογραφία της Άντζελα Καρίνι και έγραφε πως οι «άνδρες δεν ανήκουν στα γυναικεία αθλήματα». Μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος σχολίασε στο μήνυμα «Απολύτως».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα μήνυμα με μία φωτογραφία και αυτός από τον αγώνα πυγμαχία της Αλγερινής και της Ιταλίδας, γράφοντας χαρακτηριστικά, «Θα κρατήσω τους άνδρες μακριά από τα γυναικεία αθλήματα!».

«Θα δικαστούν»

Ο Nabil Boudi δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι αν και η καταγγελία αναφέρει ονόματα, «αυτό που ζητάμε είναι η εισαγγελία να ερευνήσει, όχι μόνο αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και όποιον κρίνει απαραίτητο. Εάν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, θα δικαστούν».

Ενώ παράλληλα εξήγησε ότι αν και η αγωγή έγινε στη Γαλλία, «θα μπορούσε να στοχεύει προσωπικότητες στο εξωτερικό». «Η εισαγγελία για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με άλλες χώρες», πρόσθεσε ο δικηγόρος της Ιμάν Κελίφ, καθώς υπάρχουν και συμφωνίες με το αντίστοιχο γραφείο μεταξύ Αμερικής και Γαλλίας.

Η ανάρτηση που «χάθηκε»

Ο Λόγκαν Πολ, ένας αρκετά διάσημος influencer, έγραψε μετά τη νίκη της Ιμάν Κελίφ εναντίολν της Άντζελα Καρίνι στο X, «Αυτή είναι η πιο αγνή μορφή του κακού που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Επιτράπηκε σε έναν άνδρα να ξυλοκοπήσει μια γυναίκα σε παγκόσμιο επίπεδο, συντρίβοντας το όνειρο της ζωής της, ενώ αγωνιζόταν για τον αποθανόντα πατέρα της. Αυτή η αυταπάτη πρέπει να τελειώσει».

Ο ίδιος, λίγη ώρα αργότερα, διέγραψε την ανάρτηση και παραδέχθηκε ότι πιθανόν να είναι ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ωστόσο, ο Nabil Boudi ανέφερε ότι τέτοιες συγγνώμες, ακόμα και αυτές που δέχθηκε σε προσωπικό επίπεδο η Ολυμπιονίκης, «δεν θα αλλάξουν τίποτα όσον αφορά στην έρευνα». «Η μήνυση έχει κατατεθεί και τα γεγονότα παραμένουν», υπογράμμισε.

Το X και οι συντάκτες του

Ο δικηγόρος της Ιμάν Κελίφ διευκρίνισε ότι η αγωγή που κατατέθηκε δεν είναι σε βάρος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, X, αλλά εναντίον των χρηστών που επιτέθηκαν στην αθλήτρια. «Είναι ευθύνη των νομοθετών να επιβάλλουν κυρώσεις στις πλατφόρμες, όχι δική μας», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα δε, τόνισε ότι οι υποθέσεις παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο λαμβάνονται πλέον πολύ σοβαρά υπόψη από τις δικαστικές αρχές. Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, όπως εξήγησε υπάρχουν και ποινές φυλάκισης.

Ο προπονητής της Κελίφ για τα πυρά

«Την πρώτη φορά που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρξε αυτή η τρελή καταιγίδα έξω από το ρινγκ», σημείωσε ο προπονητής της, Πέδρο Ντιάζ, στο Variety. «Δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου κάτι τόσο αηδιαστικό», τόνισε.

Ο ίδιος διευθύνει το Mundo Boxing Gym στο Μαϊάμι και άρχισε να προπονεί την Αλγερινή πυγμάχο τον Φεβρουάριο του 2023. Ενώ, όπως ο ίδιος διευκρίνισε ζήτησε από την αθλήτριά του να μην βλέπει τι γράφεται για εκείνη στα social media, προκειμένου «να μην χάσει την προσοχή της στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου».

«Είναι τόσο έξυπνη και έχει τόσο εκπληκτική κινητήριο δύναμη», σχολίασε για την πυγμάχο. «Αισθάνθηκα σαν την πιο ικανοποιητική νίκη της καριέρας μου ως προπονητής», κατέληξε για την κορυφή του βάθρου που κατέκτησε η Ιμάν Κελίφ.

Τι είναι το Cyberbullying

Το Cyberbullying είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α.

Το Cyberbullying είναι ένα φαινόμενο, το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο στο άτομο που το βιώνει. Το θύμα βρίσκεται σε μία αγχώδη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα και επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης.

Επιπλέον, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από οποιοδήποτε μέρος. Όταν τα μηνύματα ή οι φωτογραφίες δημοσιευθούν στο διαδίκτυο προβάλλονται άμεσα σε πολλούς χρήστες και αυτό αναστατώνει τα θύματα που βλέπουν πόσο γρήγορα μία φωτογραφία ή μια φήμη διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν προσωπικά το θύμα.