Σάββας Χιονίδης: Νέος οδικός χάρτης για την στήριξη της Περιφέρειας

Ο γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης Σάββας Χιονίδης αναλύει τις προτεραιότητες του σε αποκλειστική συνέντευξη στα «ΝΕΑ» και το CityHub

Σε νέα εποχή πέρασε η Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, με την ανάληψη των καθηκόντων του Σάββα Χιονίδη. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην Δήμαρχος Κατερίνης θεωρείται από πολλούς ως το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση, Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα, η ανάθεση της συγκεκριμένης θέσης ευθύνης στον Σάββα Χιονίδη «διαβάζεται» και αλλιώς. Ως μια απάντηση της κυβέρνησης στην ανάγκη αποκέντρωσης της Αυτοδιοίκησης και ενίσχυσης της περιφέρειας της χώρας. Έχει την αξία του και τον συμβολισμό του το γεγονός ότι Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης είναι άνθρωπος από την βόρεια Ελλάδα, το ίδιο και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, το ίδιο και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας που σύντομα θα αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου.

Στην αποκλειστική συνέντευξη στα ΝΕΑ και το cityhub, ο νέος γενικός γραμματέας, μοιράζεται τις πρώτες του προτεραιότητες.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας και οι μεταρρυθμίσεις που θα ισχυροποιήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε θέσει μία σειρά από βασικές προτεραιότητες, που επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην ισχυροποίηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη, τον τελευταίο χρόνο έχουν υλοποιηθεί σημαντικά βήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ψήφιση του νομοσχεδίου (ν.5056/2023) για τη βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΣ, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΑ δίνουν τεράστια προτεραιότητα στον νέο οδικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τον Ενιαίο Κώδικα που εδώ και μήνες δουλεύεται. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. 

Πράγματι. Επόμενο βήμα, ως Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών φορέων, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Οι δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν να αποκτήσουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης, με κανόνες και διαφάνεια, διαθέτοντας παράλληλα ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας βρίσκεται η στήριξη και ενίσχυση όλων των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, υπενθυμίζοντας πως η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους της χώρας έγινε πλέον δικαιότερη, καθώς λαμβάνεται υπόψη η έκταση, η ορεινότητα και η νησιωτικότητα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και συνολικότερα η κυβέρνηση, έχουν καταρτίσει έναν αναλυτικό οδικό χάρτη για τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας, με σκοπό να διαμορφωθεί μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα μπορεί να αναλαμβάνει καίριες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών.

Στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Αυτοδιοίκησης θα δώσετε προτεραιότητα;

Φυσικά. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα χρηματοδοτικά προγράμματα και ειδικότερα θα εστιάσουμε στην απορρόφηση τους από τους Δήμους. Τα χρήματα των υπαρχόντων προγραμμάτων είναι πάρα πολλά και εμείς πρέπει να εργαστούμε σκληρά και να εντοπίσουμε τις καλύτερες δυνατές διαδικασίες για την απορρόφηση τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.