Σχεδόν ένα μήνα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες, ενώ πλέον έχει περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφική πυρκαγιά που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και μια εβδομάδα.

Στην μηνυτήρια αναφορά του, καταγγέλλεται πως η φωτιά «κατακαίει επί ένα σχεδόν μήνα παρθένο και προστατευμένο δάσος, χωρίς να υπάρξει, καμία σοβαρή προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

«Στο δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής στα βόρεια σύνορά μας, αλλά μαζί με αυτούς και όλοι οι Σερραίοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι» σημειώνει.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή» δηλώνει με ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου.

Αχαρτογράφητα ναρκοπέδια

Όπως ανέφερε στο MEGA ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος το όρος Όρβηλος έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς. «Έχει κάψει το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι που είχε καεί και πριν από 20 χρόνια», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης πως ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό που παρέμεινε εκεί από τον πόλεμο.

«Υπήρχαν αχαρτογράφητα ναρκοπέδια στην περιοχή. Όσες φορές προσπάθησε η Πυροσβεστική να πάει εκεί, ακούστηκαν εκρήξεις και επειδή προέχει η ανθρώπινη ζωή οπισθοχώρησαν».

Χωρίς εναέρια εδώ και μια εβδομάδα

«Για να γίνει η ανάσχεση της φωτιάς, ήταν τα εναέρια μέσα. Επί 20 ημέρες προσπαθούσαν να την περιορίσουνε αλλά αυτήν την εβδομάδα δεν έγινε προσπάθεια. Καταλαβαίνουμε ότι έχει πολλές φωτιές αλλά και εδώ πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί και είμαστε ανήσυχοι για την επόμενη μέρα», είπε ο Γιώργος Τάτσιος.

Ο δήμαρχος Σιντικής πρόσθεσε πως «η φωτιά πέρασε στη Βουλγαρία, και έχουν ζητήσει εναέρια μέσα από Γαλλία, Ιταλία, και από Σουηδία. Κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία και ζητήσαμε κάποια πράγματα από το υπουργείο για να μην έχουμε τα ίδια. Ζητάμε τη διασφάλιση.

Πριν από 10 ημέρες φτάσαμε ένα βήμα προς τη εκκένωση του χωριού Αχλαδοχώρι και αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής. Ζητάμε από το υπουργείο να γίνει ακόμα ένας δρόμος που να συνδέει τα χωριά για να μην θρηνήσουμε ζωές. Πρέπει να γίνουν συστήματα πυρανίχνευσης. Ζητάμε από το υπουργείο να μας εντάξει στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά».