5+1 επιλογές από το Ertflix για αυγουστιάτικες προβολές

Τι καλύτερο από μια καλή ταινία κάτω από τον αυγουστιάτικο ουρανό;

Όλα γίνονται για έναν Αύγουστο, τον μήνα των διακοπών. Είτε σας βρήκε αδειούχους μακριά από όλους και από όλα είτε μπάστακες να φυλάτε τα μπόσικα οσότου επιστρέψουν οι παραθεριστές, εμείς συγκεντρώσαμε μια λίστα από ξένες και ελληνικές ταινίες ταμάμ για καλοκαιρινές σινεφίλ βραδιές – όλες διαθέσιμες μέσα από την πλατφόρμα του Ertflix εντελώς δωρεάν όπου κι αν βρίσκεστε!

The Summer of All of My Parents

Μπορεί τα καλοκαίρια για κάποιες οικογένειες να αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για επανένωση, όμως για την οικογένεια της 14χρονης Λόρα και της 18χρονης Ζοζεφίν τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι γονείς των δύο κοριτσιών είναι χωρισμένοι. Κι έτσι, οι έφηβες βρίσκονται να περνούν τον Ιούλιο με τη μητέρα τους και τον νέο της σύντροφο στη Νότια Γαλλία, και τον Αύγουστο με τον πατέρα τους στη Βρετάνη.

Από τη συγκατοίκηση μεταξύ εφήβων και ενηλίκων δεν λείπει ούτε η τρυφερότητα, συχνά άδηλη, ούτε ο εκνευρισμός, μερικές φορές έντονος και θορυβώδης. Γιατί τα κορίτσια έχουν τα μυστικά τους, τα οποία ελάχιστα έχουν να ζηλέψουν από τα προβλήματα των γονιών τους. Όσο η μία δεν σταματάει να γκρινιάζει, η άλλη ερωτεύεται για πρώτη φορά.

Μια ταινία καλοκαιρινών διακοπών, ακριβώς όπως δηλώνει και ο τίτλος της, στην οποία κυριαρχούν η ανεμελιά και η νωθρότητα. Μπορεί η πλοκή να εξελίσσεται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο διακύβευμα, αλλά το χιούμορ ρέει άφθονο ενώ φυσικότητα και η γοητεία των νεαρών ηθοποιών, που υποδύονται τις δύο έφηβες, κουβαλούν επ’ ώμου όλο το φιλμ μέχρι το όλο ανθρωπιά φινάλε.

Μια Μέλισσα τον Αύγουστο

Αύγουστος. Ο Χάρης (Θοδωρής Αθερίδης) και η παρέα του καταφεύγουν για μια σύντομη απόδραση σε μια ειδυλλιακή παραλία προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα. Μια μέλισσα όμως τσιμπά τον αλλεργικό Χάρη, που, αντί για στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης στον επίγειο αυτόν παράδεισο, βρίσκεται αντιμέτωπος ξεφνικά με τον χειρότερό του εφιάλτη: τον άλλο του εαυτό.

Οσο το πρησμένο και παραμορφωμένο alter ego του (Αντώνης Λουδάρος), η γυναίκα του, η αδελφή του και.. η ερωμένη του περιμένουν υπομονετικά τον βαρκάρη που θα ερχόταν να τους πάρει, μυστικά και αλήθειες μπερδεύονται. Κι όσο ο βαρκάρης αργεί να εμφανιστεί, τόσο οι πρωταγωνιστές της κωμικοτραγικής αυτής ιστορίας κάνουν στην άκρη τα προσχήματα, προκαλώντας ανελέητο πανικό.

Με φόντο μια μαγευτική παραλία και μια αντικειμενικά εφιαλτική συνθήκη αποκλεισμού, στήνεται μια λυτρωτική κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων για τον γάμο, τον έρωτα και την εσωτερική πάλη με τον εαυτό μας.

May in the Summer

Έχοντας την επιτυχία του πρώτου της βιβλίου και σχεδιάζοντας να παντρευτεί τον Ζιάντ, τον λογικό, σταθερό και μελετηρό αρραβωνιαστικό της, η Μέι, μια Ιορδανή που ζει στη Νέα Υόρκη, τα έχει όλα. ‘Η Τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύουν οι άλλοι.

Επιστρέφοντας όμως στην Ιορδανία για να οργανώσει το γάμο της και να περάσει το καλοκαίρι με την οικογένειά της, η οικογενειακή επανένωση εξελίσσεται λίγο-πολύ σε χάος. Η ξεροκέφαλη μητέρα της Ναντίν, μια αναγεννημένη χριστιανή, αποδοκιμάζει τον μουσουλμάνο αρραβωνιαστικό της τόσο πολύ που σχεδιάζει να μποϊκοτάρει τον γάμο. Οι μικρότερες αδελφές της Ντάλια και Γιάσμιν συμπεριφέρονται αλλόκοτα και ο αποξενωμένος πατέρας της Έντουαρντ επιστρέφει από το πουθενά, επιδιώκοντας ξαφνικά να επανορθώσει.

Καθώς η ημέρα του γάμου της πλησιάζει, η Μέι βρίσκεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με το τραύμα του διαζυγίου των γονιών της. Και σύντομα, η κάποτε προσεκτικά δομημένη ζωή της βγαίνει ξεκαρδιστικά εκτός ελέγχου.

Τσίου

Εαν τα έφερε έτσι η ζωή και βρέθηκες στην Αθήνα ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, μία είναι η ταινία. Ο θρυλικός «Τσίου» του Μ. Παπαδημητράτου, το απόλυτο underground σύμβολο του ελληνικού σινεμά, 18 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, είναι πλέον διαθέσιμος στο Ertflix. Για όσους δεν έτυχε να την δουν ποτέ, η ιστορία έχει ως έξης:

Ο Τσίου, ένας τοξικομανής, προσπαθεί να βρει τη δόση του σε μια άδεια Αθήνα μέσα Αυγούστου. Στην προσπάθεια του, εμπλέκει μια σειρά από άτομα, μέσω της αδελφής του και του μαφιόζου συζύγου της. Αυτό που ακολουθεί είναι μια αλυσίδα συναντήσεων, όπου η πίεση μεταφέρεται από τον έναν στον άλλο.

Μπορεί οι κριτικοί αρχικά να την «έθαψαν», όμως η ταινία του Μ. Παπαδημητράτου κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI), ενώ αγαπήθηκε μέσα στα χρόνια πολύ από το κοινό αποκτώντας cult status. Πολλοί πλέον όταν ξεμένουν στην Αθήνα τις μέρες του δεκαπενταύγουστου, βλέπουν ξανά αυτή την ταινία, σαν τελετουργικό.

The World is Yours

Ο Φαρές είναι ένας μικροεγκληματίας, μέλος μιας ελαφρώς ερασιτεχνικής σπείρας στα προάστια του Παρισιού, ο οποιος ονειρεύεται να μπει στον ίσιο δρόμο, διάγοντας μια τίμια ζωή ως επίσημος αντιπρόσωπος της γρανίτας Mr Freeze στο Μαρόκο. Όμως, οι ελπίδες του διαλύονται όταν ανακαλύπτει πως η μητέρα του (Ιζαμπέλ Ατζανί), μια έμπειρη απατεώνισσα, έχασε όλες τις οικονομίες του στον τζόγο. Η μόνη λύση που του απομένει για να βγάλει τα χρήματα που χρειάζεται είναι να δεχτεί την πρόταση του αρχηγού της τοπικής συμμορίας και να αναλάβει μια τελευταία «δουλειά» στην Ισπανία.

Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη. Η «δουλειά» στραβώνει κι όλος ο περίγυρος του Φρανσουά βρίσκεται μπλεγμένος στην υπόθεση: η κοπέλα που έχει καψουρευτεί, ο ονειροπαρμένος πρώην της μητέρας του, ο οποίος μόλις βγήκε από τη φυλακή, δύο αχώριστοι κι ανεκδιήγητοι τύποι που φαντασιώνονται ότι είναι γκάνγκστερ και, τέλος, η πιο επικίνδυνη απ’ όλους, η γοητευτική μητέρα του.

Ο Ρομέν Γαβράς διασκεδάζει με τους κανόνες μιας αστυνομικής κωμωδίας, ισορροπώντας ανάμεσα στο σκοτάδι και την ελαφρότητα. Το αποτέλεσμα είναι μια καλοζυγισμένη φάρσα με ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών.

Ξαναβρίσκοντας τη μαγεία (The Magic of Belle Isle)

Ένας πρώην συγγραφέας με εθισμό στο αλκοόλ και με κινητικά προβλήματα, ο Μόντι (Μόργκαν Φρίμαν), μετακομίζει στην παραλιακή πόλη της Belle Isle για το καλοκαίρι. Όχι με τη θέλησή του. Λόγω της επιμονής του ανιψιού του, ο οποίος ελπίζει ότι η αλλαγή στο τοπίο, θα αναθερμάνει το πάθος του θείου του για το γράψιμο, όντας βραβευμένος συγγραφέας κάποτε.

Το σπίτι στο οποίο εγκαθίσταται ο Μόντι τελικά γειτνιάζει με αυτό της Σάρλοτ (Βιρτζίνια Μάντσεν), μιας γυναίκας που ζει με τις τρεις κόρες της, Γουίλοου, Φίνεγκαν και Φλόρα. Ο Μόντι βρίσκεται αντιμέτωπος με αδιάκριτους γείτονες και, κυρίως, με τη μεσαία κόρη, τη Φίνεγκαν, που θέλει να μάθει περισσότερα για τη διαδικασία της συγγραφής και πώς θα επεκτείνει τη φαντασία της. Ο Μόντι αποφασίζει να συνεργαστεί με τη Φίνεγκαν, ερχόμενος έτσι πιο κοντά στην οικογένεια και πυροδοτώντας μια χημεία με τη Σάρλοτ, τη διαζευγμένη μητέρα που προσπαθεί να κρατήσει όρθια την οικογένειά της.

Η μαγεία αυτής της ήσυχης σε γενικές γραμμές, άνευ ανατροπών και εκπλήξεων, ταινίας πηγάζει από τις υπέροχες, μετρημένες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της και ιδιαίτερα εκείνων του Μόργκαν Φρίμαν και της Βιρτζίνια Μάντσεν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.