Αθήνα 2004: Είκοσι χρόνια από την τελετή έναρξης – Η βραδιά που η Ελλάδα μάγεψε τον κόσμο

Στις 13ης Αυγούστου 2004 πραγματοποιήθηκε η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας - Θυμηθείτε την τελετή που καθήλωσε όλο τον κόσμο.

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά από 108 χρόνια. Ήταν 13ης Αυγούστου 2004 όταν πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Αγώνων της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου προσέφερε ένα εντυπωσιακό θέαμα και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από τα κυκλαδικά ειδώλια και την κλασική Ελλάδα, μέχρι τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, η παράσταση ταξίδεψε τους θεατές σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στον χρόνο.

Η διπλή έλικα του DNA αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο αυτού του ταξιδιού, ενώ μεγάλοι ήταν και οι συμβολισμοί της τελετής. Όπως για παράδειγμα η ελιά που αναδύθηκε στο ΟΑΚΑ, ένα ισχυρό σύμβολο ειρήνης και σοφίας.

Το μαγικό ταξίδι της φλόγας

Ιδιαίτερος ήταν και ο τρόπος με τον οποίο η φλόγα έφτασε στην Αθήνα. Το ταξίδι εικονικό της ταξίδι και ο διάλογος του χτες με το σήμερα την έφερε στο κέντρο του ΟΑΚΑ. Την ίδια ώρα οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι την μετέφεραν μέχρι να ολοκληρώσει το ταξίδι της.

Θρύλοι του ελληνικού αθλητισμού όπως ο Νίκος Γκάλης,  ο Μίμης Δομάζος, η Βούλα Πατουλίδου, ο Κάκι Καχιασβίλι και ο Ιωάννης Μελισσανίδης την μετέφεραν και την παρέδωσαν στον Νίκο Κακλαμανάκη ο οποίος ήταν εκείνος που άναψε μια γιγαντιαία κωνική στήλη που έμοιαζε με την ολυμπιακή δάδα.

Δείτε ξανά όλη την τελετή έναρξης

Θυμηθείτε χαρακτηριστικές στιγμές της τελετής έναρξης

AFP PHOTO / Jeff HAYNES

AFP PHOTO / Don EMMERT

epa/apa/dpa Hans Klaus Techt EPA/Hans Klaus Techt

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.