Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με την πυρκαγιά να μαίνεται δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους που πρέπει να σωθούν αλλά και τα ζωάκια.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Νίκος Χρυσάκης μίλησε στο ΕΡΤΝews για τις εκατοντάδες διακομιδές ζώων συντροφιάς και απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ» σε όσους τα οδήγησαν στις πέντε δομές που λειτουργούν για την υποδοχή ζώων από τις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δύο από τα κατοικίδια έχασαν τη μάχη για τη ζωή και έξι νοσηλεύονται με εγκαύματα.

Περισσότερα από 150 ζώα έχουν μεταφερθεί στο Γαλάτσι, ενώ στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δήμου Παλλήνης καταγράφηκαν τριάντα διακομιδές και περίθαλψης. Έξι ακόμη ζώα φιλοξενούνται από ιδιώτες, ενώ πολλά από αυτά έχουν επανενωθεί με τους κηδεμόνες τους, όπως είπε ο Νίκος Χρυσάκης.

«Η ευαισθησία και η αρωγή που είχαμε στη διαχείριση αυτής της κρίσης από την κοινωνία των πολιτών ήταν συγκινητική. Και θα ήθελα να τούς απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη συνδρομή τους στη διαχείριση του όλου αυτού προβλήματος», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Ειδικής Γραμματείας, σε στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές και ιδίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους ήρωες εθελοντές που συνέβαλαν τα μέγιστα για τους ανυπεράσπιστους φίλους μας, τα ζώα, συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Πού να απευθυνθείτε

Η Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς αναφέρει ότι οι πολίτες που αναζητούν ακόμη το κατοικίδιό τους μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Επίσης κατοικίδια έχουν μεταφερθεί:

  • στο Δημαρχείο Γραμματικού (Λ. Γραμματικού 15)
  • στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης (Λ. Μαραθώνος 196)
  • και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης (Λυκαβηττού 37)

Ανοιχτό για τα ζώα παραμένει και το κλειστό του Γαλατσίου (Λ. Βεϊκου 137) με τηλέφωνα επικοινωνίας 6980507847 και 6940709999.

Για επικοινωνία με τους εθελοντές της ΑΝΙΜΑ -Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης άγριας ζωής (Μενελάου 134 Καλλιθέα) τηλέφωνο επικοινωνίας 2109510075.

Δράσεις και από την Dog’s voice

Η ιδρύτρια του Σωματείου Dogs Voice, Έλενα Δέδε, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την διάσωση των ζώων από τις πυρκαγιές.

«Έχουμε καταγράψει από προχθές το βράδυ 153 ζώα πυρόπληκτα, από τις περιοχές του Βαρνάβα, της Σταμάτας, Άνω Βριλήσσια και Πεντέλη. Τα ζώα έχουν είναι κατάσταση στρες και είχαμε ελάχιστους εγκαυματίες που νοσηλεύονται. Είναι μια μεγάλη μάχη. Έχουμε και κάποια ζώα που είναι χαμένα, αδέσποτα, δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν, και η δική μας μάχη είναι να μην γυρίσουν στον δρόμο. Μας φιλοξενεί ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλος, είμαστε στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, εδώ καταφθάνουν τα ζώα», είπε αρχικά.

«Οι επιβεβαιωμένοι διασώστες είναι ήδη σε επικοινωνία μαζί μας, ο κόσμος μπορεί να μας βρει στα social media που έχουμε ανακοινώσει και τηλέφωνα επικοινωνίας. Αυτό γίνεται σε συνεννόηση με την ειδική Γραμματεία προστασίας ζώων του υπουργείου Εσωτερικών και άλλα Σωματεία που κάνουν εξαιρετική δουλειά», συμπλήρωσε η κ. Δέδε.