Στάχτες και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής (11/08) στον Βαρνάβα κατέληξε στην Πεντέλη.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δημοσιεύει μια πρώτη εικόνα από τα καμένα στρέμματα στην ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με την ομάδα χαρτογράφησης της υπηρεσίας, τα πύρινα μέτωπα εκτάθηκαν σε μήκος 23 χιλιομέτρων με 168 ενεργά μέτωπα, κάνοντας στάχτη 85.000 στρέμματα.

Τα δορυφορικά δεδομένα του Sentinel-2

Η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Στην διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αναλύθηκαν τα δεδομένα και σύμφωνα με  πληροφορίες έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.

Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

Πάνω από 300χλμ μεταφέρθηκε ο καπνός

Τη μεγάλη διασπορά του καπνού της δασικής φωτιάς αποτυπώνει δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου METEOSAT-11, που παρουσιάζει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει το meteo, η απόσταση στην οποία είχε μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάται σε περισσότερα από 300 km.