Δεν είναι η ώρα, αλλά κάθε χρόνο μια από τα ίδια

Κάθε χρόνο είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ και κάθε χρόνο καιγόμαστε.

Ναι, ξέρω δεν είναι ώρα. Τώρα προέχουν άλλα πράγματα. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, περιουσίες καταστράφηκαν, επιχειρήσεις κάηκαν, ζώα απανθρακώθηκαν, περισσότερα από 100.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Ναι, αλλά μια φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, κατάφερε και έκαψε Πεντέλη, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Μαραθώνα, Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Διόνυσο, Σταμάτα, Νέα Μάκρη, και έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό στα Βριλήσσια και Χαλάνδρι! Είναι, όπως και να το κάνουμε, ασύλληπτο!

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι άνεμοι, που άλλαζαν διαρκώς κατεύθυνση, ένωσαν τις διάσπαρτες εστίες της φωτιάς και δημιούργησαν μια βιβλική κατάσταση που δύσκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Όμως, δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα παρατηρητικός για να δεις, μέσα από τις εικόνες της καταστροφής, τα δύο πρόσωπα της χώρας.

Το ένα είναι της ευθύνης. Αποτυπώνεται στην τιτάνια προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης, στα πρόσωπα των αποκαμωμένων πυροσβεστών, στη θέληση των εθελοντών να προασπίσουν τους τόπους που ζουν από τη μανία της φωτιάς.

Το άλλο είναι της ανευθυνότητας. Επί μήνες, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι δήμοι δεν πήγαν να μαζέψουν το εύφλεκτο υλικό που υπήρχε στους δρόμους μετά τον καθαρισμό των οικοπέδων. Η φωτιά βρήκε τροφή που, λογικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Και ο κρατικός μηχανισμός; Κινήθηκε παίρνοντας μαζί του και τα χρόνια προβλήματα συντονισμού που προσπαθεί να λύσει.

Ναι, δεν είναι η ώρα αλλά δεν γίνεται κάθε χρόνο να καιγόμαστε, να μαθαίνουμε, υποτίθεται, από τα λάθη που έγιναν, να δηλώνουμε ότι είμαστε φέτος πιο έτοιμοι από ποτέ και στο τέλος να καιγόμαστε ξανά.

Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι «η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα ήταν άμεση». Ναι, αλλά, όπως φάνηκε δεν ήταν αποτελεσματική. Υπήρξαν, αναμφίβολα, λάθη επιχειρησιακά. Όλα καλά και τέτοια καταστροφή δεν γίνεται.

Δήλωσε ο κ. Κικίλιας, ότι «δυστυχώς η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε». Όμως, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η δήλωση του δημάρχου Χαλανδρίου. «Υπάρχει μια τεράστια συζήτηση που εκκρεμεί να γίνει γύρω από θέματα Πολιτικής Προστασίας». Και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.