Εκπληκτικές προβάτσες με κεφτεδάκια φρικασέ για ένα πλούσιο γεύμα

Οι προβάτσες με κεφτεδάκια φρικασέ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τη νοστιμιά των κεφτέδων με τη φρεσκάδα των προβάτσων, ενός είδους άγριας ραδίκας ή ζοχού. Μια συνταγή με πλούσια σάλτσα αυγολέμονο, που δίνει στο πιάτο μια μοναδική γεύση και υφή.

Γιάννης Γαβαλάς
Εκπληκτικές προβάτσες με κεφτεδάκια φρικασέ για ένα πλούσιο γεύμα

Οι προβάτσες με κεφτεδάκια φρικασέ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τη νοστιμιά των κεφτέδων με τη φρεσκάδα των προβάτσων, ενός είδους άγριας ραδίκας ή ζοχού. Μια συνταγή με πλούσια σάλτσα αυγολέμονο, που δίνει στο πιάτο μια μοναδική γεύση και υφή.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

40λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4-6 μερίδες

Για τα κεφτεδάκια

  •  1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  •  300 γρ. χοιρινό κιμά
  •  1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  2 αβγά
  •  4 φέτες ψωμί
  •  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •  1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  •  2 πρέζες ρίγανη
  •  50-60 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  Αλεύρι για το πανάρισμα

Για τις προβάτσες

  •  1 κιλό προβάτσες (άγρια χόρτα)
  •  50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  •  10 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  •  5 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  •  5 πρέζες άνηθο ψιλοκομμένο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  250 ml λευκό κρασί
  •  300 ml αβγολέμονο
  •  4 κ.σ. ντομάτα σε μικρά καρέ
  •  Λάδι μαϊντανού
  •  Λαδολέμονο

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε για λίγη ώρα το μείγμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια πλάθουμε κεφτεδάκια.

  2. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο. Αλευρώνουμε ελαφρώς τα κεφτεδάκια, τα ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

  3. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο (50 ml) και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μάραθο και τον άνηθο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, προσθέτουμε τα χόρτα και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Σβήνουμε με το κρασί.

  4. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ και σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε το αβγολέμονο και τα κεφτεδάκια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν με τα χόρτα για 4 λεπτά ακόμα.

  5. Σερβίρουμε το φαγητό σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με επιπλέον άνηθο, ψιλοκομμένη ντομάτα, λαδολέμονο και λάδι μαϊντανού.

Μικρά Μυστικά

Το φρικασέ ζητά πάντα έναν παρτενέρ με νεύρο. Δοκιμάστε το Παραπορτιανό από το Οικολογικό Αγρόκτημα Μυκόνου Βίωμα. Το κρασί πέρα από την κατάλληλη οξύτητα έχει πολύ ωραίες νότες εσπεριδοειδών, λουλουδιών και βοτάνων.