Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κάνει όλο και πιο εμφανείς τις έριδες στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γκάλαντ είχε απορρίψει ως «ανοησίες» τη δέσμευση Νετανιάχου περί ολοκληρωτικής νίκης επί της Χαμάς, την οποία εξάλλου έχει επαναλάβει πολλές φορές.

Η αναφορά έγινε σε κλειστή ενημέρωση επιτροπής της Κνεσέτ. «Ακούω τους ήρωες με τα τύμπανα του πολέμου και την «απόλυτη νίκη” και αυτές τις ανοησίες», είπε στους βουλευτές σε μια έμμεση αναφορά στον πρωθυπουργό.

Βουλευτές του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, στην ίδια σύσκεψη επιτέθηκαν στον Γκάλαντ ερωτώντας γιατί δεν είχε κηρύξει πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ 10 μήνες έπειτα από την εισβολή της Χαμάς. Ο υπουργός απάντησε ότι αρχικά ήταν υπέρ ενός προληπτικού χτυπήματος, αλλά στην πορεία άλλαξε γνώμη, λόγω της διαφορετικής πλέον κατάστασης.

Σε απάντηση, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί το αφήγημα κατά του Ισραήλ, βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους».

Υπογραμμίζει πως στόχος του Ισραήλ παραμένει η «ολοκληρωτική νίκη», με την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Αυτή είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του συμβουλίου ασφαλείας, η οποία είναι δεσμευτική για όλους – συμπεριλαμβανομένου του Γκάλαντ», επισημαίνει.

Ο Γκαλάντ ανταπάντησε επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στις στόχους του πολέμου, αλλά επικρίνοντας τις «ατελείωτες διαρροές» από απόρρητες συσκέψεις.

Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης έρχεται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Στον απόηχο της πυραυλικής επίθεσης στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, στις 27 Ιουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους (σχεδόν όλους παιδιά), το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Μια ημέρα αργότερα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, με την ηγεσία του Ιράν να ορκίζεται εκδίκηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ συγκρούεται με τον Νετανιάχου. Πέρυσι, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο Γκάλαντ είχε ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου τον απέπεμψε, αλλά δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκάλαντ. Ο πρωθυπουργός τελικά υποχώρησε και ο υπουργός Άμυνας διατήρησε τη θέση του.

Από τότε και σε άλλες περιπτώσεις, ο Γκάλαντ έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την αποπομπή του υπουργού Άμυνας.