Γράφει η Μαρία Μποζούδη
Η προσαρμοστικότητα μιας οικονομίας στις τεχνολογικές αλλαγές μεταφράζεται σε βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα, ενώ μια ώριμη ψηφιακά επιχείρηση έχει περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής στις διεθνείς αλυσίδες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντου.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό (1), το σύνολο της οικονομίας, και οι επιχειρήσεις ειδικότερα, σημείωσαν τον ταχύτερο ρυθμό ψηφιακής μετάβασης στην ΕΕ27, μεταξύ 2018-2023. Όμως, το χαμηλό σημείο εκκίνησης στην πορεία προς το Industry 4.0 μοιάζει να περιορίζει τις δυνατότητες της χώρας να καρπωθεί σημαντικές ωφέλειες από τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η προοπτική ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά €6-10δισεκ. με generative AI σε βάθος δεκαετίας.
Με πυξίδα τα οφέλη, και συνεκτιμώντας τους στόχους της ευρωπαϊκής Ψηφιακής Δεκαετίας, που επιδιώκει, μέχρι το 2030, το 75% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν λύσεις cloud, big data και ΑΙ, και το 90% των ΜμΕ να διαθέτουν βασική ψηφιακή ωριμότητα, το πλάνο δράσης 2020-2024 του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ξεδιπλώθηκε σε τρεις άξονες.
Πρώτος άξονας, η διευκόλυνση της προσαρμογής των επιχειρήσεων στο περιβάλλον 4.0, με βήματα για τη βελτίωση της ψηφιακής τους καθημερινότητας, και κατάλληλα στρατηγικά πλαίσια και πολιτικές για την ψηφιακή οικονομία. Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ συνέβαλλε στο σχεδιασμό των δράσεων ΕΣΠΑ 2021-2027 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ, ανέπτυξε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ψηφιοποίηση εγγράφων διακίνησης φορτίων, προώθησε διαλειτουργικότητες, και εργάστηκε για την εφαρμογή του GDPR. Παράλληλα, συμμετείχε με τεκμηριωμένες προτάσεις στο διάλογο για το Κράτος 2.0, όπως για τη
Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, το Εθνικό Σχέδιο για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, και την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Δεύτερος άξονας, η ενδυνάμωση επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κλάδου, σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τεχνογνωσία Ι4.0. Μέσα από 30 εργαστήρια που συγκέντρωσαν περίπου 15.000 ψηφιακές και φυσικές συμμετοχές, ο ΣΕΒ παρείχε συστηματικά πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση για βασικές τεχνολογικές εφαρμογές και τεχνολογίες αιχμής, αντλώντας από την εμπειρία της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας και της BusinessEurope, και καλές διεθνείς πρακτικές. Ταυτόχρονα, 25 Special Reports και πρακτικοί οδηγοί, με ενδεικτικά αντικείμενα την κυβερνοασφάλεια (2), την τεχνητή νοημοσύνη (3), και ψηφιακά εργαλεία αναβάθμισης της ενεργειακής αποδοτικότητας (4), συνέβαλλαν στη διάχυση έγκυρης πληροφόρησης για λύσεις και εφαρμογές Ι4.0.
Τρίτος άξονας, η πρακτική στήριξη της Ι4.0 ετοιμότητας των επιχειρήσεων με εξατομικευμένες δωρεάν υπηρεσίες. Περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των δυνατοτήτων ενεργειακής εξοικονόμησης και κυβερνοασφάλειας, όπως και την ενδοεπιχειρησιακή ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων για την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με την Google, στο πλαίσιο υπηρεσιών «R U AI?». Επιπλέον, συμμετέχοντας στο EDIH «Smart Attica», ο ΣΕΒ προσφέρει στα μέλη του τη δυνατότητα πειραματισμού με καινοτόμες ψηφιακές λύσεις και τεχνολογίες αιχμής, διευκολύνοντας τις δυναμικές ΜμΕ να επιλέξουν τα κατάλληλα εργαλεία για τις ανάγκες τους.
Η ταχύτητα και το εύρος των τεχνολογικών αλλαγών στην εποχή Ι4.0 είναι τόσο δραστικά, που εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν το 70% της νέας αξίας παγκοσμίως μέχρι το 2035. Για να διεκδικήσουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις μερίδιο στην αξία αυτή, ο ΣΕΒ εργάζεται με συνέπεια για να τις συνδράμει στην ωφέλιμη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που διευκολύνει τις προσπάθειές τους, με κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές.
Δρ. Μαρία Μποζούδη, Senior Advisor Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας ΣΕΒ