Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική μετά από τη φωτιά που ξέσπασε τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, στον Βαρνάβα.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η εικόνα παραμένει κρίσιμη σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα σημεία προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής, η οποία μάχεται αδιάκοπα με τις φλόγες.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 40 αναζωπυρώσεις από το πρωί της Δευτέρας εντός της παραμέτρου της πυρκαγιάς. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή, έχει σταλεί πληθώρα μηνυμάτων από την Υπηρεσία Eπικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης, το 112, στους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων, Σπατατζίκι (Πευκόφυτο) στο Μαραθώνα, Καλλιτεχνούπολη και Διώνη να απομακρυνθούν.

Ωστόσο, τα στιγμιότυπα από τις μάχες με τις πύρινες γλώσσες είναι απερίγραπτες. Οι καπνοί που καταπνίγουν την ατμόσφαιρα, η εξάντληση των πυροσβεστών από την ολονύκτια και ολημερίς προσπάθεια κατάσβεσης, τα σπίτια που καίγονται προκαλούν θλίψη και οργή. Αδιαμφισβήτητα όλο αυτό προκαλεί μία άνευ προηγουμένου μεγάλη οικολογική καταστροφή, της οποία ο απολογισμός θα γίνει αντιληπτός μόλις σβήσει και η τελευταία εστία.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στην Αττική