Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (11/8) στον Βαρνάβα με το πύρινο μέτωπο να διανύει κατά την διάρκειά της νύχτας μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων και να φτάνει στο Πεντελικό Όρος.

Η εξάπλωση της φωτιάς ήταν ταχύτατη, πολίτες αλλά και πυροσβέστες κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των επίγειων αλλά και των εναέριων μέσων οι φλόγες δεν τιθασεύονται καταπίνοντας στο διάβα τους χιλιάδες στρέμματα δάσους και προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ειδικός επί των φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε τους λόγους που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά επισημαίνοντας την έλλειψη υγρασίας, τους ισχυρούς ανέμους αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής.

«Τα παρατεταμένα χρονικά διαστήματα ανομβρίας οδήγησαν σε φοβερή ξηρασία στο έδαφος αλλά και στα φυτά και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ελάχιστες και μέγιστες και τους ισχυρούς ανέμους είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, το ανάγλυφο της περιοχής είναι πολυδαίδαλο ευνοεί την ταχεία ανάπτυξη της πυρκαγιάς η οποία βρήκε στο δάσος και πλούσια καύσιμη ύλη. Το έδαφος εκεί αλλάζει απότομα, υπάρχουν μικροί γκρεμοί, και έτσι ούτε τα πεζοπόρα τμήματα μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα ούτε τα εναέρια μέσα να κάνουν χαμηλές ρίψεις καθώς υπάρχει τρομερός κίνδυνος σε συνδυασμό με τον αέρα» εξήγησε ο κ.Λέκκας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη δημόσια τηλεόραση.

Δείτε το βίντεο: