Φωτιά – Βαρνάβας: BBC, Guardian, CNN και ξένα Μέσα για τις πυρκαγιές στην Αττική

Τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών Μέσων του εξωτερικού για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική - Πώς παρουσιάζεται η κατάσταση της πυρκαγιάς της οποίας αφετηρία υπήρξε ο Βαρνάβας - Τι γράφουν BBC, CNN, Guardian, Liberation, El Pais και λοιπά δίκτυα.

Πρώτο θέμα στη διεθνή ειδησεογραφία των Μέσων Ενημέρωσης ανά τον κόσμο αποτελεί η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή (11/8) στον Βαρνάβα κι έχει πλέον επεκταθεί σε μεγάλο κομμάτι της Αττικής, καίγοντας ανεξέλεγκτα σπίτια και μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Τα ρεπορτάζ δημοφιλών ιστοσελίδων του εξωτερικού (BBC, CNN, Reuters, Guardian, Liberation) και πρακτορείων εστιάζουν κυρίως στις διαδοχικές εκκενώσεις των περιοχών που οι φλόγες έχουν περικυκλώσει προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Ο Παρθενώνας σε πρώτο πλάνο

«Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν ενόσω οι πυρκαγιές προσεγγίζουν την Αθήνα» ανέφερε το BBC, δίνοντας το στίγμα -με φόντο τον Παρθενώνα- των όσων συμβαίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και της μορφολογίας της περιοχής.

«Από την Κυριακή δίνεται μάχη με τον χρόνο στα περίχωρα της Αθήνας καθώς ξέσπασε γιγαντιαία φωτιά» έγραψε στη δική της ηλεκτρονική έκδοση η γαλλική Figaro.

«Εκκενώθηκαν τα προάστια της Αθήνας λόγω των δασικών πυρκαγιών» σημείωσε η γερμανική Deutsche Welle, ενημερώνοντας για τη μάχη εκατοντάδων πυροσβεστών στα βόρεια της πρωτεύουσας, την ώρα που «μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από την Αθήνα».

Το ιταλικό πρακτορείο ANSA κατέγραψε τις εκκενώσεις των πρώτων έντεκα περιοχών της Αττικ΄ς, μεταφέροντας μεταξύ άλλων πως «οι φλόγες, που φουντώνουν από τους δυνατούς ανέμους, καίνε δέντρα, σπίτια και αυτοκίνητα».

«Κουτί προσανάμματος»

Ο Guardian έγραψε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα δίνει εντολή εκκενώσεων κοντά στην Αθήνα όσο μαίνονται οι πυρκαγιές». Μετέφερε δε την άποψη των περιβαλλοντολόγων πως «οι άνευ προηγουμένου καλοκαιρινές θερμοκρασίες μετά τον θερμότερο χειμώνα έχουν μετατρέψει το έδαφος σε κουτί προσανάμματος». Μάλιστα το αγγλικό Μέσο παρέχει live ενημέρωση με διαρκές update από το πύρινο μέτωπο.

«Εκατοντάδες πυροσβέστες μάχονται τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα» ενημέρωσε το Skynews στην αναφορά του για την κατάσταση στην Αττική, την ώρα που σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και χάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά.

«Οι άνθρωποι εκκενώνουν τα σπίτια τους εξαιτίας της πυρκαγιάς κοντά στην Αθήνα» επεσήμανε το Reuters παρομοιάζοντας τη φωτιά με «αστραπή» που εξαπλώνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Σε κίνδυνο η Αθήνα

Για κίνδυνο της Αθήνας «μετά την εκκένωση του Μαραθώνα» έκανε λόγο η γαλλική Liberation, καθώς «οι φωτιές πλησιάζουν ακόμη περισσότερο».

«Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν λόγω τεράστιας δασικής πυρκαγιάς έξω από την Αθήνα» ήταν ο τίτλος που χρησιμοποίησε η ισπανική El Pais συνοδεύοντας το κείμενο με φωτογραφία από το μέτωπο.

Εικόνες από το φλεγόμενο μέτωπο της Αττικής μετέφερε επίσης η ιταλική Corriere υπογραμμίζοντας πως «οι φλόγες καίνε και τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής».

«Φωτιά στα περίχωρα της Αθήνας υποχρέωσε σε εκκένωση δύο νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός διέκοψε τις διακοπές του» πληροφόρησε σχετικώς το πορτογαλικό sapo.

Τέλος, το αμερικανικό CNN εστίασε στο γεγονός πως «διατάχθηκαν εκκενώσεις κοντά στην Αθήνα, καθώς οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις πυρκαγιές», χρησιμοποιώντας ως κεντρική φωτογραφία τον πνιγμένο από τον καπνό ιερό βράχο της Ακρόπολης, αλλά και χάρτες προκειμένου να φανεί πόσο κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται οι φλόγες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.