Φωτιά στον Βαρνάβα: Τι είναι το φαινόμενο των κηλιδώσεων

Το φαινόμενο των κηλιδώσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς που άρχισε την Κυριακή στον Βαρνάβα.

Η φωτιά στον Βαρνάβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παρά τη γρήγορη παρέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το φαινόμενο των κηλιδώσεων.

Ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος, σε ανάρτησή του ανέλυσε τι ακριβώς είναι αυτό. «Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι «σπίθες» που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.

Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.